Хората в Русия не виждат алтернатива на Владимир Путин

  • 19 юни 2018 11:39

  • 1977
  • 8
Хората в Русия не виждат алтернатива на Владимир Путин
© Getty Images/Guliver

Жителите на Русия не виждат алтернатива на Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 - половината искат да го виждат на президентския пост и след 2024 г., когато приключва сегашният му мандат. Това сочат данни от анкета на центъра "Левада", пише в. "Ведомости".

Същевременно броят на желаещите мащабни промени в Русия е нараснал за година от 42 на 57 процента. Хората обаче нямат предвид смяна на властта, а вдигане на разходите за социална политика, отбелязва директорът на "Левада" Лев Гудков.

"Не се очертават никакви приемници (на държавния глава), хората се отнасят към това прагматично. При страха от промени те гледат на политиците с недоверие, а доколкото възприемат Путин като консерватор, смятат, че тъкмо той може да пази статуквото. Затова например, след като президентът не се изказа за пенсионната реформа, хората все още чакат той да си каже думата", коментира Гудков, циторан от БТА.

Очаква се Държавната дума да разгледа проектозакон за вдигане на пенсионната възраст в страната от 55 на 63 години за жените и от 60 на 65 години за мъжете. Същевременно Кремъл уверява, че подготвя мерки, чрез които пенсиите да се увеличават по-бързо от инфлацията.

"Народът ни свързва промените с Путин. Хората са недоволни от стандарта и корупцията, но смятат, че само той може да реши проблемите (. . .) Хората искат подобрен брежневски вариант", смята икономистът Евгений Гонтмахер.Според него в Русия не може да съществува схемата "добър президент - добро правителство". "Един добър президент е добър, защото сгълчава правителството", казва експертът.

През 2005 г., когато властите смениха ред социални придобивки с парични обезщетения, пенсионерите в цяла Русия излязоха на улиците. Сега обаче недоволство кипи само в Мрежата, при все че поводът засяга всички трудоспособни жители на страната, посочва изданието. Интернет е механизъм за изпускане на парата - дава възможност за изразяване на протест в ненасилствени форми, формално безопасни и за властта, и за недоволните. А за момента няма и желаещи да оглавят протеста, отбелязва политологът Евгений Минченко. Засега няма и къде да свикат хората - по време на започналия в Русия Мондиал в градовете, където има мачове, е по-трудно от обикновено да получиш разрешение за митинг. Това свежда до минимум шансовете за протестна дейност сега; наесен обаче предстои изборна кампания и вдигането на пенсионната възраст може да се окаже ключова тема, казва аналитикът.

Според в. "Комерсант" в Русия все пак се планират улични протести. А междувременно първата петиция срещу вдигането на пенсионната възраст, събрала 100 000 подписа на сайта "Руска обществена инициатива" (РОИ), вече е изпратена до вицепремиера и шеф на правителствения апарат Константин Чуйченко.

По закон кабинетът разполага с два месеца, за да я разгледа, но дотогава според вестника оспорваният законопроект може вече да бъде приет на първо четене. Конфедерацията на труда в Русия обсъжда кампанията за вдигане на пенсионната възраст не само в интернет, но и офлайн. Започна работа обществен щаб, който ще координира колективните действия в отделните региони на федерацията, заявява президентът на синдикалната централа Борис Кравченко. "Световното по футбол в Русия приключва на 15 юли, а за 19-и е насрочено първото четене на проекта в Държавната дума. Мисля, че точно за тези дни ще подадем заявки (за протестни акции) в големите градове", добавя синдикалистът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1977 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2018.06.19 | 13:20

4
Цървули!!!Диктаторите нямат алтернатива!!!Те не допускат да има такава!!!Докато не пукнат или не ги пречукат!!!Тогава се появяват алтернативи,често неподходящи!!!Плешивото Кремълско ще свърши като Чеушеску,Садам,Кадафи или Милошевич!!!Рускенефа ще свърши като СССР!!!Неизбежно е!!!Ура и Слава!!!

2018.06.20 | 11:28

8
БРАВО!
дуци

2018.06.19 | 19:56

5
ДРАГИ МОИ ЦЪРВУЛИИИИ ,ЗАЩО МЪЛЧИТЕ КАТО БИТИ ГЪЗОВЕ ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ВАШИЯ ПРЕМИЕР БОКО ТИКВАТА ПРЕВЪЗХОЖДА В ЕНТА СТЕПЕН ПРЕЗИДЕНТА НА ВЕЛИКА РУСИЯ ПО ОЛИГОФРЕНИЯ И ТЪПОТА ПО КОЯТО НЕМОЖЕ ДА СЕ СРЪВНЯВА С НИТО ЕДИН СВЕТОВЕН ЛИДЕР , ШЕ ВИ КАЖА ЗАЩО ,ЗАЩОТО СТЕ ИДИОТИ И СТРАХЛИВЦИ
ДУДУЦИ

2018.06.20 | 11:27

7
ДУДУЦИ ПРАВИШ НА РУСНАЦИТЕ, А?!
Един

2018.06.20 | 03:36

6
НЕ ПУТИН, А КУР ДОКОЛЕНКОВ!!! ЯКО ВИ ШИБА, ЕВРОПЕДЕРУГИ!!! И ЩЕ ВИ ШИБА ВИНАГИ!!!
опорна то4ка

2018.06.19 | 12:14

3
Да се внушава:" Путаша е незаменим....безаналогов"!! Заиграйте тролчета изроди мои!!!
Путлер

2018.06.19 | 12:05

2
Робите си искат господаря
Хората от Русия

2018.06.19 | 12:03

1
...защото алтернативата на Путин или се изби, или се прати в затвора.

Добави коментар

Водещи новини