Русия спира полетите не само до Египет

  • 10 ноември 2015 09:07

  • 2066
  • 0
Русия спира полетите не само до Египет
© gettyimages

На съвещание при премиера на Русия Дмитрий МедведевДмитрий МедведевДмитрий Медведев - трети президент на Русия, роден на 14 септември 1965 г. в Ленинград, сега вчера е обсъждана възможността след спирането на полетите за Египет, където катастрофира руски пътнически самолет, забраната да обхване и други потенциално опасни страни, пише "Комерсант".

"Забраната да се лети до Египет ще продължи не месец-два, а години", допълва източникът на вестника от апарата на руското правителство. Ако последват нови забрани, значи руските силови структури ще имат мотиви за това, коментира Ернст Валеев от комисията по сигурността в Държавната дума. Инициативата е "абсолютно оправдана" и очаквана "с оглед активните действия на Русия в Близкия изток", добавя колегата му Андрей Луговой. "Трябва да сме готови Русия да стане държава на прицел", заключава Франц Клинцевич, оглавяващ ресорната комисия в горната камара - Съвета на федерацията.

Високопоставени, но анонимни източници от руските държавни структури твърдят пред "Комерсант", че самолетната катастрофа над Синай преди 10 дни, взела 224 жертви, е предизвикана от предателство в египетските тайни служби. Според тях, в момента се проверява сигнал, че преди полета до злощастния еърбъс по неизвестни причини са били допуснати странични лица.

Вестникът не изключва, че ако руският авиолайнер наистина се е разбил поради атентат, може би става дума за диверсия и срещу Русия, и срещу египетските власти. Наскоро Кайро съобщи, че е ликвидиран главатар от местната терористична групировка "Ансар Бейт ал Макдис", свързана с джихадистите от "Ислямска държава" (ИД), воюващи в Ирак и Сирия, пояснява изданието, цитирано от Би Би Си.

Руският политолог Александър Игнатенко свързва версията за тероризъм с евентуални планове Египет - ключова сунитска държава от региона, да бъде приобщен към международните усилия за борба с ИД. Експертът Алексей Малашенко изтъква, че катастрофата е "колосален удар по позициите на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси", защото държавата му губи многомилиардни печалби от туризъм. Той обаче не вярва атентатът да е дело на "Ансар Бейт ал Макдис" или "Мюсюлмански братя". Според него е "по-логично" да става дума за "ислямисти, воюващи в Сирия. Те наистина има за какво да отмъщават на Москва", добавя аналитикът.

Последвайте канала на

БТА
2066 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини