Медведев: Зад катастрофата на А321 може би стои терористичен акт (обновена)

  • 09 ноември 2015 19:39

  • 2720
  • 2
Медведев: Зад катастрофата на А321 може би стои терористичен акт (обновена)
© Getty Images/Guliver

Руският министър-председател Дмитрий Медведев призна днес, че самолетната катастрофа над полуостров Синай, в която загинаха 224 души е може би терористичен акт, предаде AFP, цитирана от "Фокус".

„Възможността за терористичен акт е сред причините за случилото се“, каза Медведев пред журналисти.

Руски следователи са открили в отломка от опашката на сваления над Синай самолет странна дупка, откъдето вероятно е започнало разрушаването на целия корпус, съобщи ТАСС. Специалистите засега не могат да назоват причината за образуването на такава дупка. Те се колебаят между две версии - взрив на борда и износване на метала.

Египетските власти започнаха мащабни проверки на служителите в хотелите, в които са били настанени туристите от катастрофиралия руски самолет A321. Разследващите следят най-вече работниците, които са имали достъп до стаите на туристите - чистачи и друг обслужващ персонал. Египетската прокуратура е изслушала показанията на 30 служители на летището в курорта Шарм ел Шейх заради трагедията на Синайския полуостров.

Президентът Владимир Путин забрани временно полетите от Русия до Египет. Указът препоръчва на туроператорите да се въздържат от продажба на екскурзии в Египет. Украйна обаче няма да ограничава полетите до египетските курорти и обяви, че има готовност да евакуира 4000-те украински туристи там, ако се наложи.

“Мозъкът”, планирал операцията по свалянето на еърбъса с 224 души на борда, е лидерът на групировката “Вилает Синай” и проповедник Абу Осама ал Масри, твърдят източници от британското разузнаване пред в. “Сънди таймс”. Бомбата била качена на машината от член на групировката, клон на “Ислямска държава”, който работел на летището в Шарм ел Шейх

Последвайте канала на

2720 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
1

2015.11.10 | 16:29

2
този го пиши бегал. Рашаните ще го намерят(по всяка вероятност чеченец ще е екзекутора)

2015.11.10 | 16:29

1
Ако по някакъв начин са го намерили ,този който е взривил самолета ,алах да му е на помощ !

Добави коментар

Водещи новини