Лавров след поредната среща с Кери: Няма споразумение за Украйна

  • 06 март 2014 17:42

  • 2874
  • 3
Лавров след поредната среща с Кери: Няма споразумение за Украйна
©

Русия и САЩ още не са постигнали споразумение по Украйна, заяви руският външен министър Сергей Лавров след среща в Рим с американския държавен секретар Джон Кери, предаде БТА, цитирайки ИТАР-ТАСС.

След вчерашната ни среща в Париж, днес отново разговарях в Рим с Кери. Предложих дискусия как можем най-ефективно да съдействаме за преодоляване на кризата в Украйна в правни и конституционни рамки и най-вече, опирайки се на споразумението от 21 февруари, каза Лавров. Засега не сме постигнали окончателно взаимно разбиране, искаме много точно да си изясним какво имат предвид партньорите ни, предлагайки да се създаде международен механизъм, в какво ще се състои той, отбеляза руският външен министър. Най-важното за нас е да се спазят договореностите от 21 февруари - главно конституционната реформа, създаването на  правителство на националното единство, произвеждането на избори след конституционната реформа. Вторият най-важен аспект - всеки  процес, който би могъл да бъде подкрепен, трябва непременно да се опира на ясно изразено съгласие във всички области на Украйна. В случая ни тревожи преди всичко Крим и другите югоизточни области, добави Лавров. Намерението на САЩ да наложат санкции срещу Русия е вече заплаха, каза министърът.

Пред Кери подчертах, че продължава непрестанното нагнетяване на напрежението с някакви поверителни списъци на руски граждани, на които ще бъде забранен достъп в САЩ. Кери ме увери, че такива списъци още няма, че само е възложено подготвянето им, но това не променя нещата, това пак е заплаха, точно като заплахите за замразяване на дейността на Г-8 и Съвета Русия-НАТО, отбеляза Лавров. Тези структури не са по-нужни на нас, отколкото на нашите партньори, на международната общност, която е силно заинтересована от това между Русия и Запада да се води нормален диалог, без опити за ултиматуми и опити да се иска от нас едностранно да променим позицията си, каза руският външен министър. В случая с Украйна нашият президент пределно ясно изложи позицията ни и тя се ползва с широко разбиране по света. За съжаление информационният фон е запълнен с едностранни полуистерични оценки, добави Лавров.

Руският външен министър каза, че ще докладва на президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 предложенията на държавния секретар на САЩ във  връзка с Украйна. Засега не мога да кажа, че сме постигнали съгласие, ще докладвам на президента, след което той ще вземе решение, допълни той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2874 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.05.13 | 17:15

3
че кои са америка и какво общо имат те с Украйна че искат да се споразумяват с русите и да се договарят , гати мръсните лицемери, за косово що не искаха да се договарят и споразумяват, а там бяха много за правата на "горките" шиптери а сега говорят за територялна цялост, нема такава нагла проста нация като америте
Марк за 2

2015.05.12 | 20:34

1
Америка е могъща и това предопределя правото й да се бъркат навсякъде , където преценят! Откакто свят светува моралът в политиката е "Правото на силния!"или "Законът на джунграта!" Сигунрно и в Египат едно време някой като теб е питал – "Кои са тези римляни и с какво право ни завладяват?!", но от това на римляните, доколкото ми е известно, не им са се накривили шлемовете!

2015.05.12 | 22:05

2
Пaк щe лaпнeтe пишки, cъвeтcки пияни мyжици. Hай-нaкpaя щe cтaнe тoвa, чe щe ce пpocтитe и c Укpaйнa и пoкpaй вcичкитe пaтaклaми, в eдин пo-дaлeчeн плaн, щe нaмaлитe и цeнитe нa eнepгийнитe изтoчници, кoитo пpoдaвaтe нa нopмaлния cвят и oт кoитo живeeтe. :)

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини