Годишнината от рождението на Сталин бе отбелязана в социалистическия блок

  • 22 декември 2012 09:00

  • 1695
  • 0
Годишнината от рождението на Сталин бе отбелязана в социалистическия блок
©

Хора от цялата обширна територия, където някога съветският диктатор Йосиф Сталин упражняваше своя терор, отбелязаха вчера
133-та годишнина от рождението му, съобщава Асошиейтед прес.

В Москва няколкостотин руски комунисти начело с лидера си Генадий Зюганов положиха венци на гроба на Сталин на Червения площад. По-скромни възпоменания се състояха в цяла Русия и някои бивши съветски републики.

Крайнолеви в съседен Беларус казаха, че са намерили статуя, която била заровена след развенчаването на култа към личността на диктатора през 1956 г., но отказаха да разкрият местонахождението й от страх властите да не наредят да бъде унищожена.

Властите в грузинския град Гори, родното място на Сталин, съобщиха, че смятат да върнат статуята му, която махнаха през 2010 г.

Според руската правозащитна организация "Мемориал" Сталин е разпоредил лично екзекуциите на най-малко 724 хиляди души по време на чистките и репресиите в края на 30-те години. Милиони са измрели в лагерите за принудителен труд Гулаг.

Някои хора от бившия СССР обаче продължават да вярват, че той е бил силен и доблестен лидер, чиято желязна хватка върху страната е била необходима за нейната сигурност. Популярността на Сталин напоследък расте благодарение на подкрепяни от Кремъл усилия образът му да бъде изчистен, посочва АП.

Последвайте канала на

БТА
1695 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини