Република Кирибати се мести

  • 08 октомври 2012 09:23

  • 4296
  • 1
Република Кирибати се мести
©

Тук слънцето е огромно. И през лятото залязва почти вертикално. Буквално се потапя в океана. Плажовете са като картина, водата е прозрачна, а местните хора - усмихнати. Не, това не е раят, а малката тихоокеанска държава Кирибати. Единствената в света, разположена и в северното, и в южното полукълбо. Състои се от 14 атола и 18 острова. Само някои от тях са обитаеми. Съединени са чрез мостове, по които минава единствената улица в страната. Местните хора не бързат за никъде. Ритъмът на живота им буквално се е слял с този на природата.

В Кирибати няма телевизия. Има радио, но често и то не излъчва програми. Понякога мисионери прожектират на открито филми. Но местните предпочитат танците.

Кирибати обаче е и единствената държава в света, която планира цялостно преместване. Причината - покачването на нивото на океана, съобщи БНТ.

Ако все още има скептици, които смятат, че климатичните промени са нещо абстрактно, островната държава е нагледен пример за реалната опасност от затоплянето. Ако то вдигне равнището на водата с метър, Кирибати ще престане да съществува. Красивите острови ще се озоват под водата.

Хората сами строят диги, за да защитават домовете си. Случват ни се неща, за които преди десетилетия не подозирахме, разказва президентът Аноте Тонг.

Водната стихия вече е обезлюдила някои села на острова. Там са останали само празни, рухнали къщи. Сухоземната растителност отстъпва пред напора на водната през последните години.

Жителите на Кирибати с тревога наблюдават как водораслите завладяват кораловите рифове по крайбрежието. Друга трудност, пред която са изправени местните, е изчезването на сладката вода.

Възприемаме се като държава на първата линия в битката с климатичните промени. Ако не се предприемат някакви мерки, ние ще изчезнем. Тези острови могат да изчезнат. Въобще не ми е лесно да кажа това. Но като лидер на тази държава, аз трябва да спася народа си, категоричен бе Тонг.

Спасителният план на президента предвижда държавата да бъде преместена на остров в района на Фиджи, ако евакуацията се окаже неизбежна.

Последвайте канала на

4296 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Жана

2021.01.27 | 00:08

1
Значи едни хора си живеят безгрижно в Рая на земята. И сега имали били проблем. Ами да им имаме проблемите. Най богатите по цял свят се избиват да живеят по островите в океана щото са прости. М ?!?

Добави коментар

Водещи новини