Индонезия и Австралия финализираха нов двустранен отбранителен договор

  • 21 август 2024 09:29

  • 110
  • 1
Индонезия и Австралия финализираха нов двустранен отбранителен договор
© Getty images (архив)

Индонезия и Австралия финализираха нов двустранен отбранителен договор, който ще подобри способността на съседните държави да използват военните си сили на територията на другата страна, предаде АП, цитирана от БТА.

Новоизбраният индонезийски президент Прабово Субианто, който изпълнява и длъжността министър на отбраната, се срещна с австралийски държавни лица в парламента на страната по-рано днес.

Двустранните отношения стават все по-важни за австралийците в условията на нарастващо напрежение с Китай. Новите австралийски министър-председатели обикновено правят индонезийската столица Джакарта една от първите си дестинации за посещение в чужбина.

Договорът ще бъде подписан до дни, когато австралийският министър на отбраната Ричард Марлс (на снимката) ще посети Джакарта.

Марлс заяви, че успешното приключване на преговорите след две години е от значение за националната сигурност на двете държави.

„Това, което ще направи това споразумение, е да осигури много по-голяма оперативна съвместимост между нашите отбранителни сили, да осигури много повече учения между нашите отбранителни сили, да ни накара да работим заедно в глобалната общност, за да подкрепим основания на правила ред и, което е важно, ще ни позволи да действаме от страните си“, каза Марлс пред репортери.

„И в този смисъл това споразумение ще бъде най-дълбокото, най-значимото споразумение, което нашите две страни някога са сключвали“, добави Марлс.

Субианто описа договора като „изглаждане на някои юридически детайли“ и заяви, че с него се постига „голям напредък“ в сътрудничеството на двете страни в областта на отбраната.

САЩ, Япония и Австралия с обща система за противовъздушна отбрана

Юън Греъм, анализатор в австралийския мозъчен тръст „Институт за стратегическа политика“, постави под въпрос стратегическата стойност на пакта за Австралия.

Субианто заяви, че Индонезия ще остане необвързана под негово ръководство, припомня Греъм. Това означава, че Индонезия ще остане сред групата държави, които не желаят да бъдат официално съюзени с или срещу някой голям блок от сили като Съединените щати.

„Въпросът е, че Индонезия не споделя същото възприятие за заплаха като Австралия по отношение на Китай“, добави той.

С около 275 млн. души население Индонезия е 10 пъти по-голяма от Австралия, която има по-малко от 27 млн. души население.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
110 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.21 | 10:21

1
Най-попyлярното и eфeктивно сpeдство за отслабванe в света блокиpа апетита и човек отслабва без усилия. Сега няма нужда да ходите на диeти, да ходите на фитнeс, да се измъчвате от глад. Помага на абсолютно всички, пpосто опитайте и завинаги ще забpавите за излишните килогpами. Ето това лeкаpство:----> use.my/ketoex

Добави коментар

Водещи новини