САЩ, Япония и Австралия с обща система за противовъздушна отбрана

  • 11 април 2024 06:59

  • 459
  • 2
САЩ, Япония и Австралия с обща система за противовъздушна отбрана
© Novini.bg/ Canva

САЩ, Япония и Австралия поставят началото на обща система за противовъздушна отбрана. Това обяви президентът на САЩ Джо Байдън по време на среща в Белия дом с премиера на Япония Фумио Кишида, предадоха световните агенции.

Визитата е фокусирана върху укрепване на връзките между тези страни пред Китай.

"За първи път Япония, САЩ и Австралия ще създадат мрежа от ракети за противовъздушна отбрана и  архитектура за отбрана“, заяви Байдън на обща пресконференция с Кишида.

Президентът също така каза, че японец ще бъде първият неамериканец, който ще стъпи на Луната.

"Двама японски астронавти ще участват бъдещи американски мисии и един от тях ще бъде първият неамериканец, който ще кацне на Луната“, изтъкна Байдън.

От своя страна японският премиер Кишида призова за мир и стабилност във връзка с въпроса за Тайван в контекста на напрежения с Китай.

"Ние подчертахме важността на мира и на стабилността в Тайванския проток и потвърдихме нашата позиция, която се изразява в насърчаване на намирането на мирно решение на проблемите между двата бряга на протока“, каза Кишида.

Той поясни, че с Байдън е обсъждал различни въпроси, в това число Китай, Северна Корея и плановете за засилване на отбранителните сили на Япония.

"Съгласихме се, че нашите две страни ще продължат да отговарят на предизвикателствата във връзка с Китай посредством тясно сътрудничество. В същото време ние потвърждаваме продължаването на нашия диалог с Китай и сътрудничество с Китай във връзка с общи предизвикателства“, заяви Кишида.

Той добави, че е обяснил на Байдън, че въз основа на японската национална стратегия за сигурност, Япония е решена да укрепи отбранителните си сили чрез придобиване на способности за отблъскване на атаки, увеличаване бюджета си за отбраната и други инициативи. Байдън е уверил Кишида, че подкрепя силно тези усилия на Япония в областта на отбраната.В тази насока Байдън заяви, че САЩ и Япония предприемат стъпки, за да модернизират техните командни и контролни структури в Япония с цел увеличаване на оперативното взаимодействие и планиране. Той нарече засилването на сътрудничеството в областта на отбраната с Япония най-значителната стъпка, откакто съюзът между двете страни е бил установен.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
459 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
тошо бай

2024.04.11 | 09:48

2
На майка ви в шутката краварска!!!

2024.04.11 | 08:19

1
Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки----> do.my/alkotox

Добави коментар

Водещи новини