Рекорден брой хора напускат Нова Зеландия, тъй като икономиката на страната отслабва

  • 13 август 2024 10:41

  • 1607
  • 5
Рекорден брой хора напускат Нова Зеландия, тъй като икономиката на страната отслабва
© pixabay

Рекорден брой хора напускат Нова Зеландия, тъй като безработицата расте, лихвите продължават да са високи, а икономическия растеж е слаб, предаде Ройтерс, като се позова на статистическа информация от правителството.

Според публикуваните от статистическата служба на Нова Зеландия данни 131 200 души са напуснали страната в рамките на една година към месец юни 2024 година. Условно това представлява най-високата отчетена стойност за период от една година.

Около една трета от напусналите страната са отишли в Австралия, предаде БТА.

Централната банка на Нова Зеландия остави без промяна основния си лихвен процент

Въпреки че нивото на нетната миграция – броят на пристигащите в страната хора минус броят на напускащите страната хора - все още е високо, икономисти очакват то също да спадне, тъй като броят на чуждестранните граждани, които искат да се установят в Нова Зеландия, също ще спадне заради слабата икономика.

Данните показват, че 80 174 от напусналите страната хора имат новозеландско гражданство, което е почти два пъти повече в сравнение с броя на напускащите преди пандемията от КОВИД-19.

Според икономисти новозеландците са разочаровани от високите разходи за живот, високите лихвени проценти и по-малкото възможности за работа в страната си и заминават към Австралия, Великобритания и други страни.

Австралия активно набира работници и предлага пакети за преместване в страната за новозеландски медицинските сестри, полицаи и преподаватели, тъй като има недостиг на квалифицирани кадри в тези сфери и новозеландците не се нуждаят от визи, за да работят там, посочва Ройтерс. В същото време правителството на Нова Зеландия предприе мерки за значително съкращаване на служители в държавните служби в страната и остави множество квалифицирани работници без работа.

Последвайте канала на

Калина Христова
1607 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.08.13 | 12:09

5
Разпpодажба! Видеоpекоpдер с куп пoлезни функции под фоpмата на огледало за обpатно виждане само на половин цена.(количеството е огpаничено)----> come.ac/cardvrs
Катер

2024.08.13 | 11:27

4
А сега е време да оставят Нова Зеландия на маорите! Смърт за британците!

2024.08.13 | 10:50

1
щото фашистите ги ваксинираха и измряха маорите

2024.08.13 | 11:24

3
Точно така е !!!
Емѝ...лапам си го сам, от ЯД-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ КАТИЛ

2024.08.13 | 11:24

2
❤️Здравейте) Казвам се Мирослав Блажев КАТИЛА от Севлиево, на 49 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки с други мъже) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21

Добави коментар

Водещи новини