Австралия и Нова Зеландия изпращат евакуационни полети до Нова Каледония

  • 21 май 2024 09:53

  • 1708
  • 3
Австралия и Нова Зеландия изпращат евакуационни полети до Нова Каледония
© Getty images (архив)

Австралия и Нова Зеландия заявиха, че ще изпратят правителствени самолети в Нова Каледония, за да евакуират свои граждани от френската територия, която вече цяла седмица преживява смъртоносни бунтове, предизвикани от промени, извършени от правителството в Париж, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Върховният комисариат на Франция в Нова Каледония заяви днес, че летището остава затворено за търговски полети и ще разположи военни за защита на обществените сгради.

Около 3200 души чакаха да напуснат или да влязат в Нова Каледония, тъй като търговските полети бяха отменени поради размириците, които избухнаха миналата седмица, съобщи местното правителство.

Над 1000 жандармеристи и полицаи от Франция действаха, а през следващите часове ще бъдат добавени още 600 души, съобщи  Върховният комисариат на Франция.

Франция е изпратила над 600 полицаи да потушат размириците в Нова Каледония

Шестима души бяха убити, а размириците оставиха след себе си опожарени предприятия и автомобили, разграбени магазини, а по пътищата и барикади, ограничаващи достъпа до лекарства и храна. Търговската камара  съобщи, че 150 предприятия са били ограбени и опожарени.

Външните министри на Нова Зеландия, Франция и Австралия разговаряха по телефона вчера вечерта, след като страните им заявиха, че очакват разрешение от френските власти да изпратят военни самолети, за да евакуират туристите.

По-късно на заседание на Съвета по отбрана на Франция беше постигнато съгласие за мерки, които да позволят на туристите да се върнат у дома.

"Новозеландците в Нова Каледония са изправени пред предизвикателство от няколко дни - и връщането им у дома е спешен приоритет за правителството", заяви външният министър на Нова Зеландия Уинстън Питърс.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1708 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 04:57

3
❤️ Г­­о­р­­е­­щ­­­и­­ ­м­­­о­­м­­и­­­ч­­­е­т­­­а­­ ­в­­­и­­­ ­­­о­­ч­­­а­к­­в­­а­­­т ­­­-­­­ X­­1­8­­.­­­F­­U­­­N

2024.05.21 | 10:16

2
френска демокрация = колонизация

2024.05.21 | 10:14

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/sman

Добави коментар

Водещи новини