Австралийският премиер определя домашното насилие като "национална криза" след протести

  • 29 април 2024 07:09

  • 239
  • 0
Австралийският премиер определя домашното насилие като "национална криза" след протести
© Getty Images

Австралийският премиер Антъни Албанезе определи домашното насилие като "национална криза", след като хиляди хора в страната се събраха на протест срещу насилието над жени, предаде Асошиейтед прес.

Хиляди протестираха вчера из цяла Австралия, за да привлекат вниманието към смъртта на 27 жени досега през тази година в страната с 27-милионно население. Смята се, че всяка от тях е загинала вследствие на насилие, свързано с пола им.

Митингите са призив за действие към всички нива на австралийското правителство да направят повече за предотвратяване на насилието, основано на пола, заяви Албанезе.

"Съвсем ясно е, че трябва да направим повече. Не е достатъчно само да проявяваме съпричастност", подчерта премиерът пред телевизия "Найн нетуърк".

"Фактът, че средно на всеки четири дни една жена умира от ръката на партньора си, е просто национална криза", добави той.

През уикенда в цяла Австралия се проведоха 17 митинга, като в Мелбърн в протеста се включиха около 15 000 души.

Албанезе заяви, че ще организира в сряда среща на лидерите на австралийските щати и територии, за да обсъдят координирания отговор на властите.

Албанезе, неговият министър по въпросите на жените Кати Галахър и министърът на социалните услуги Аманда Ришуърт бяха посрещнати враждебно вчера, когато се появиха на митинг в столицата Канбера. Протестиращите крещяха по адрес на правителствените ръководители: "искаме действия" и "вършете си работата", допълва БТА.

Премиерът заяви, че трябва да се обърне по-голямо внимание на извършителите и на превенцията на насилието. "Трябва да променим културата, трябва да променим нагласите - трябва да променим правната система", подчерта той на митинга.

Последвайте канала на

Весела Найденова
239 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини