Предупреждения за наводнения след проливни дъждове в Сидни

  • 05 април 2024 08:59

  • 304
  • 1
Предупреждения за наводнения след проливни дъждове в Сидни
© Getty images (архив)

Проливни дъждове се изсипаха в Югоизточна Австралия в петък, като в Сидни падна еквивалентът на почти едномесечен валеж и предизвика предупреждения за наводнения, като властите призоваха хората да избягват пътувания, които не са от първостепенно значение, и да останат на закрито, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В Сидни, където живеят повече от 5 млн. души, са отчетени 111 мм валежи за 24 часа до петък сутринта, показват данни на Австралийското бюро по метеорология. Това е малко по-малко от средните валежи от 121,5 мм за месец април.

Дъждовете могат да се засилят в петък с до 200 мм в някои региони, преди зоната на относително ниско атмосферно налягане  да се премести на изток към Тасманово море в събота, съобщи метеорологичното бюро.

"Това е значимо метеорологично събитие. Най-важно е сега да не поемате излишни рискове," заяви по телевизията премиерът на щата Нов Южен Уелс Крис Минс.

Проливните дъждове повредиха оборудването на голяма железопътна гара в Сидни, което забави сутрешните пътници.

Спасителните екипи в Нов Южен Уелс получиха повече от 500 повиквания, а седем души бяха спасени от наводненията. Бяха издадени предупреждения за няколко реки в източната част на страната.

Язовир Варагамба, който осигурява 80 % от водоснабдяването на Сидни и в момента е на около 96% от капацитета си, може да прелее  в понеделник, след като бурята отслабне, съобщиха официални лица.

Проливни дъждове в Източна Австралия, има много щети

Последвайте канала на

Валери Зайцев
304 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.05 | 12:09

1
Cпpете да пиете за мнозина това е пpоблем, който не е толкова лесен за pешаване, аз cамият знам. Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки----> do.my/alkotox

Добави коментар

Водещи новини