Австралия намалява прогнозата си за добивите на пшеница заради Ел Ниньо

  • 04 септември 2023 15:32

  • 778
  • 0
Австралия намалява прогнозата си за добивите на пшеница заради Ел Ниньо
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Австралия вероятно ще намали прогнозата си за производство на пшеница за 2023/24 г. с около милион метрични тона, тъй като сухото време вследствие на феномена Ел Ниньо намалява добивите и  затягайки световните доставки, засегнати от лошите реколти през конкурентни износители, съобщи Ройтерс, позовавайки се на търговци и анализатори.

Австралия е тори по големина износител на зърно в света и е ключов доставчик за едни от най-големите купувачи в света - Китай, Индонезия и Япония, но засилването на метеорологичното явление Ел Ниньо предполага още по-сухо време след най-топлата зима в историята.

"В сравнение с миналата година реколтата ще бъде с над 10 милиона тона по-малка", казва Оле Хоу от селскостопанския брокер "ИКОН Комодитис" (IKON Commodities).

Във вторник търговците и брокерите очакват Австралийското бюро за земеделие и икономика и науки за ресурсите (ABARES) да намали около милион тона от прогнозата си за производство през юни от 26,2 милиона тона, което само по себе си е спад от 34 на сто спрямо предходната година.

Това се случва на фона на три години рекордни австралийски реколти след обилни валежи.

Очаква се сушата да изпрати световните запаси от пшеница сред големите износители до най-ниското си ниво от повече от десетилетие, показва анализ на Ройтерс.

Миналата седмица Канада, четвъртият износител на пшеница в света, изчисли по-ниска продукция поради сухото време. Лошото време също удря посевите в Аржентина, докато проливните дъждове намаляват производството на пшеница в Китай.

"Австралийската реколта вероятно ще бъде под 25 милиона тона, тъй като беше горещо и сухо, особено на източното крайбрежие и някои части на Западна Австралия", посочи базиран в Сингапур търговец, който продава австралийска пшеница на вносители в Азия.

Ел Ниньо вероятно ще се развие между септември и ноември

Цените се свиха с една четвърт тази година, натискани надолу от обилните доставки на пшеница от Русия, най-големият износител в света, въпреки войната ѝ с Украйна.

"Канадската реколта се връща назад, китайската също, индийската може да загуби 5 до 10 милиона тона. Намаляването на австралийската реколта определено не е желателно", коментира Хоу. 

Прогнозата на Австралийското бюро за земеделие и икономика и науки за ресурсите за ечемика беше 9,9 милиона тона през юни, което е спад от 30 на сто спрямо предходната година, предаде БТА.

Според Хоу е по-малко вероятно тази цифра да се понижи, тъй като реколтата от ечемик в Австралия е била по-малко засегната от горещото сухо време.

Последвайте канала на

Нора Виткова
778 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини