Най-населеният австралийски щат се готви да мине на 100 процента възобновяеми енергийни източници

  • 21 юни 2023 14:25

  • 354
  • 0
Най-населеният австралийски щат се готви да мине на 100 процента възобновяеми енергийни източници
© Getty (архив)

Нов Южен Уелс, най-населеният щат на Австралия, се готви до десетилетие да премине към използване на 100 процента възобновяема енергия с инвестиционен план за изграждане на инфраструктура на стойност 16,5 млрд. местни  долара (11,2 щатски долара), който бе обявен днес от голям мрежов оператор, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Компанията оператор "Трансгрид" (Transgrid), която бе приватизирана през 2015 г., ще инвестира в батерии и други устройства за съхраняване на енергия, както и в 2500 км нови електропреносни линии, за да се гарантира "сигурна дейност" на мрежата при едновременно използване на 100 процента възобновяеми източници.

"Трансгрид" притежава и управлява над 13 000 км електропреносни линии в Нов Южен Уелс и Австралийската столична територия.

Управляващото правителство на Лейбъристката партия пое ангажимент до 2030 г. страната да намали въглеродните си емисии с 43 процента спрямо нивата от 2005 г. и представеният днес план очертава размера на инвестициите, които ще са необходими за изпълнението на това обещание, както и сумите, които ще трябва да се вложат в елементи от мрежата извън проектите за изграждане на нови вятърни, соларни и хидроенергийни мощности.

До едно десетилетие би трябвало да бъдат затворени 80 процента от работещите в момента въглищни централи и ще са необходими милиарди, за да бъдат свързани широката мрежа от нови енергийни съоръжения, които да ги заменят.

Гърция задоволява 80% от вътрешното потребление на електроенергия от ВЕИ до 2030 г.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
354 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини