Гърция задоволява 80% от вътрешното потребление на електроенергия от ВЕИ до 2030 г.

  • 17 януари 2023 13:14

  • 269
  • 1
Гърция задоволява 80% от вътрешното потребление на електроенергия от ВЕИ до 2030 г.
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Възобновяемите източници, инсталациите за съхранение и икономията на енергия са трите стълба, на които се основава ревизираният енергиен план на Гърция с хоризонт до 2030 г., който вчера беше обсъден в компетентната междуведомствена комисия и ще бъде представен официално до дни от министъра на околната креда и енергетиката Костас Скрекас, съобщи АНА-МПА, предаде БТА.

Според информация, която е станала известна, новият национален план за енергетиката и климата предвижда значително увеличение на целите както по отношение на навлизането на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), така и що се отнася до икономията и до механизмите за съхранение на енергия в сравнение с досегашния план. Съответно ще бъде преразгледано планирането на операторите на енергийните мрежи, за да бъдат осигурени нужните възможности за включване на новите ВЕИ и инсталации за съхранение.

Според същите източници, но и на основата на официални изявления на ръководството на министерството, планът ревизираният план предвижда:

Инсталираната мощност на ВЕИ (фотоволтаични, вятърни и водноелектрически централи) се увеличава на 28 гигавата от 19 гигавата в досегашния план.

Инсталациите за съхранение на енергия, които имат решаващо значение за сигурността на снабдяването и максималното навлизане на ВЕИ, се предвижда да достигнат капацитет от 8 гигавата.

80 процента от потреблението на електроенергия до 2030 г. ще се покрива от ВЕИ.

Увеличават се целите за енергийната ефективност с акцент върху сградния фонд и транспорта.

Природният газ се запазва като преходно гориво до постигането на пълна декарбонизация.

Целите на новия план за енергетиката и климата до известна степен се определят от законодателството на ЕС, което предвижда Европа да стане първият климатично неутрален континент до 2050 г., а до 2030 г. емисиите на въглероден диоксид да бъдат намалени с поне 55 процента в сравнение с 1990 г. Енергийната криза след инвазията в Украйна накара ЕС да ускори зеления преход. Националните планове за енергетиката и климата трябва да бъдат внесени в ЕС до 30 юни и ще бъдат окончателно приети до средата на 2024 г.

Представят национална енергийна стратегия за следващите 30 години

Последвайте канала на

Десислава Станева
269 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.17 | 16:13

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини