Хакери атакуваха комуникационна платформа на австралийската отбрана

  • 31 октомври 2022 10:11

  • 324
  • 1
Хакери атакуваха комуникационна платформа на австралийската отбрана
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Хакери са атакували комуникационна платформа, използвана от военните и служителите в системата на отбраната в Австралия, съобщиха в понеделник местните власти, цитирани от Reuters.

Аката е извършена с рансъмуеър софтуер, който по принцип засяга лични данни, които обикновено хакерите заплашват да блокират или да публикуват, ако не им бъде платен откуп.

Страната се бори и със скорошен скок на кибератаките срещу бизнеса.

По думи на заместник-министъра на отбраната Мат Тисълтуейт са били атакувани услугите на ForceNet, външен доставчик, нает от Министерството на отбраната да управлява един от уебсайтовете му. Към момента няма компрометирани данни.

"Искам да подчертая, че това не е атака или пробив по отношение на отбранителните системи и субекти", каза Тисълтуейт пред радио ABC, цитиран от Reuters. "На този етап няма доказателства, че наборът от данни е бил компрометиран, това са данните, които тази компания съхранява от името на отбраната."

Хакери атакуваха словашкия парламент

Агенцията допълва, позовавайки се на Australian broadcasting corp, че според запознат с разследването източник част от личната информация като дати на раждане и данни за наемане на военен персонал обаче може да е била открадната.

Тисълтуейт увери, че правителството ще разгледа инцидента "много сериозно", а всички служители в сферата на отбраната са уведомени и им е предложено да обмислят промяна на паролите си.

Говорител на министерството на отбраната посочи в изявление по имейл за Reuters, че се проучва каква точно информация съдържат засегнатите данни.

Наскоро са били хакнати данни на някои от водещите австралийски компании, включително на втората по големина телекомуникационна компания Optus и основния здравен застраховател в страната Medibank private Ltd, което вероятно разкрива подробности за милиони клиенти.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
324 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.31 | 11:53

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини