В Австралия започва разследване за предполагаемо набиране на бивши военни пилоти за обучение на китайски летци

  • 19 октомври 2022 16:07

  • 1002
  • 2
В Австралия започва разследване за предполагаемо набиране на бивши военни пилоти за обучение на китайски летци
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

В Австралия днес започна разследване за предполагаемо набиране на бивши нейни военни пилоти от Пекин за обучение на китайски военни, предаде Франс прес, като се позова на министерството на отбраната в Канбера, което определи информацията като обезпокоителна.

Според информация в британската преса, повече от тридесет бивши пилоти, сред които и военни, са напуснали наскоро въоръжените сили, за да обучават китайски летци срещу заплащане в размер на минимум 240 000 паунда (276 000 евро). В същата информация се твърди, че тази практика е започнала през 2019 г., но сега се прилага все по-често.

Австралийският министър на отбраната Ричард Марлс обяви началото на разследване, което да установи дали австралийски пилоти също са били набирани.

"Когато съставът на австралийските военновъздушни сили е ангажиран в отбраната на страната, той го прави за да служи на своята родина и ние сме дълбоко признателни за това", подчерта Марлс.

"Ще бъда изключително шокиран и обезпокоен да науча, че има военен състав, който е привлечен от чек за заплата от чужда държава повече отколкото от дълга към собствената си страна", каза още той.

Говорителят на китайското министерство на външните работи Ван Вънбин увери, че не е запознат с тази практика. "Не съм в течение за това, което ме питате", каза той на редовната си пресконференция.

Ричард Марлс обяви началото на разследването от Тонга, където се включи в среща на министрите на отбраната от Южния Тихоокеански регион. Австралия и САЩ се опитват да заздравят дипломатическите си връзки на фона на нарастващото китайско влияние в Тихия океан.

Първите дипломати на Китай и Австралия приключват конкурентните си тихоокеански обиколки

Последвайте канала на

Novini.bg
1002 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.10.20 | 09:59

2
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУРВИИ
PaulaFox

2022.10.19 | 17:00

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини