Близо 250 кита гринди бяха изхвърлени на новозеландски остров

  • 10 октомври 2022 17:10

  • 929
  • 1
Близо 250 кита гринди бяха изхвърлени на новозеландски остров
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Близо 250 кита от вида гринди излязоха на сушата на новозеландския остров Пит дни, след като 215 кита от вида загинаха в същия район, съобщава БТА.

Природозащитници казват, че за масовото изхвърляне на гринди на брега на острова е било съобщено миналия понеделник. В събота 215 гринди загинаха на остров Чатъм, на около 40 километра от мястото, където сега са забелязани китовете.

От благотворителната организация Проджект Джона, ангажирана със спасителни операции за морски бозайници, казват, че заради риска за животните и хората, в района рядко са правени опити за връщане на китове във водата, ако бъдат изхвърлени на сушата.

Изследователи следят критично застрашени китове в Атлантическия океан

На остров Пит има само един рейнджър от департамента по опазване на природната среда, затова е мобилизиран екип от Чатъм.

"Това е изключително изолирана и отдалечена част на света, с малко население и известно местообитание на големи бели акули, които са риск и за хората, и за китовете", съобщиха от Проджект Джона във Фейсбук.

В събота се наложи рейнджъри да умъртвят живите гринди на брега в Чатъм.

Изхвърлянето на китове не е необичайно за о. Чатъм, като най-мащабното е през 1918 г., когато над 1000 кита загиват на сушата.

Групата острови Чатъм е на 840 километра от източния бряг на новозеландския Южен остров.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
929 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.10 | 18:24

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини