Австралийският премиер обвини предшественика си в подкопаване на демокрацията

  • 16 август 2022 09:29

  • 410
  • 2
Австралийският премиер обвини предшественика си в подкопаване на демокрацията
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе заяви, че неговият предшественик Скот Морисън (на снимката) е подкопал демокрацията, като тайно се е самоназначил на няколко министерски поста, въпреки че на тях е имало титуляри по време на пандемията от COVID-19, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

След заседание по въпроса, проведено в канцеларията на премиера, Албанезе заяви пред репортери, че Морисън е поел министерствата на здравеопазването и на финансите през март 2020 г., тези на вътрешните работи и на държавата хазна през май 2021 г., а това на ресурсите през април 2021 г.

"Напълно необичайно е, че тези назначения са били държани от  правителството на Морисън в тайна от австралийския народ", заяви Албанезе.  Той ще се допита до правен консултант, за да реши как да се действа.

Самият Морисън обаче защити действията си, като каза, че страната е преживявала безпрецедентни времена и че се е налагало предприемането на някои извънредни мерки.  Пред радио 2 Джи Би той сравни действията си с това все едно да имаш два ключа от една ядрена подводница. Морисън призна, че е било пропуск това, че финансовият министър не е бил информиран, че  ролята му е дублирана.  "А що се касае до министъра на ресурсите там нещата били различни", поясни Морисън и допълни, че е използвал правомощията си да спре газов проект, на който се противопоставяли местни общини. Решението сега се оспорва в съда.

Албанезе заяви по повод този казус, че е обезпокояващо, че двама души са отговаряли за ресурсите на страната и са имали различни позиции по тези въпроси.

Лейбъристът Антъни Албанезе встъпи в длъжност като премиер на Австралия

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
410 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.08.16 | 09:43

1
СПОРЕД ДРЕВНИТЕ ХОРА, КАТО НАЗОВЕШ ИМЕТО НА ДЕМОНА МОЖЕШ ДА ГО УНИЩОЖИШ- САЩ (ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО).

2022.08.16 | 09:50

2
СПОРЕД ДРЕВНИТЕ ХОРА, КАТО НАЗОВЕШ ИМЕТО НА ДЕМОНА МОЖЕШ ДА ГО УНИЩОЖИШ- РУСИЯ (ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО)

Добави коментар

Водещи новини