Ситуацията в Сидни се нормализира

  • 07 юли 2022 09:17

  • 473
  • 1
Ситуацията в Сидни се нормализира
© Getty images (архив)

Придошлите води в Сидни и района се отдръпват, след като продължилите няколко дни обилни валежи, предизвикали преливането на язовири и излизането на реки от коритата им, започнаха да намаляват.

Заради пороите обаче има риск да бъдат наводнени райони северно от най-многолюдния австралийски град, предаде АП, цитирана от БТА.

"Хората, получили нареждане да се евакуират или официално предупреждение да са готови да напуснат домовете си, са намалели днес до 60 хиляди, в сравнение с 85 хиляди вчера", заяви премиерът на щата Нов Южен Уелс Доминик Перотет.

"Градове на север от Сидни, като Мейтланд и Сингълтън в долината Хънтър, обаче все още са заплашени от наводняване", каза Перотет. Той добави, че през последното денонощие са били проведени петдесетина спасителни акции, при няколко от които са били евакуирани хора, блокирани в автомобилите си от придошли води.

"Рекордните валежи в района на Сидни, които започнаха в петък, вече намаляват", каза щатският министър за извънредните ситуации и устойчивостта Стеф Кук.

Евакуация в Сидни заради невиждан потоп

Даяна Ийди от австралийската метеорологична служба заяви, че атмосферният фронт, причинил порои в голяма част от Нов Южен Уелс, се отдалечава от крайбрежието в посока навътре в морето северно от най-многолюдния австралийски град.

Булга, на около 180 километра северно от Сидни, е засегнат от най-голямото си наводнение от 1952 година. В друг град в Нов Южен Уелс - Тари, приблизително на 320 километра на север от щатската столица - през нощта са паднали 305 милиметра дъжд - почти една трета от средното количество за една година, каза Ийди.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
473 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.07.07 | 11:38

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини