Нова Зеландия разширява санкциите срещу Русия заради нахлуването в Украйна

  • 07 март 2022 11:08

  • 747
  • 4
Нова Зеландия разширява санкциите срещу Русия заради нахлуването в Украйна
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Новозеландското правителство съобщи, че ще внесе законопроект, позволяващ да санкционира Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14006

Когато законът бъде приет, това ще е първият път, в който Нова Зеландия налага санкции на отделна страна. Премиерът Джасинда Ардърн заяви, че законопроектът ще даде възможност на правителството да замразява руски активи в Нова Зеландия, да възпрепятства прехвърлянето на нейна територия на пари и активи от лица и компании с цел избягване на наложени от други държави санкции, както и да забранява достъпа на подлежащи на санкции супер яхти, кораби и самолети до териториалните води и въздушното пространство на Нова Зеландия.

Германски министри се обявиха против ембарго върху руските енергоносители

Уелингтън разпространи и списък със 100 лица, на които се забранява да влизат в страната.

Досега властите в Нова Зеландия имаха право да налагат санкции само ако вече са наложени от Съвета за сигурност на ООН. Но Съветът няма да може да предприеме подобни действия срещу Русия, защото като постоянен член на този орган тя може да блокиран чрез налагане на вето на подобни решения.

Ардърн заяви, че правителството е било принудено да внесе законопроекта заради ограниченията на действащата многостранна система на международните отношения. "В края на краищата, ако имахме Съвет за сигурност, който да работеше по-добре, нямаше да ни се налага изобщо да се сблъскваме с този проблем", каза тя.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
747 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.03.08 | 10:56

4
В УКРАЙНА ИМА 30 БИОЛАБОРАТОРИИ НА СРАЩ С ЧУМА И СИБИРСКА ЯЗВА

2022.03.07 | 11:22

1
Тази лудата с ковид лагерите сега е първа на санкциите.

2022.03.07 | 11:25

3
И не само Не фашизъм ,а геноцид се върши там.Много хора са инвалиди от ваксините,а те пак трета и бий бий ваксина иначе край.

2022.03.07 | 11:24

2
Ха ха ха Джасинда за,която Новозеландци коментират,че е с поръчение от Америка да унищожи страната им налагала.Америка налага.Тя иска контрол и срив на Европа.

Добави коментар

Водещи новини