Хуманитарна помощ от целия свят потегля за Тонга

  • 21 януари 2022 07:22

  • 405
  • 0
Хуманитарна помощ от целия свят потегля за Тонга
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Хуманитарна помощ от целия свят потегля за Тонга, тихоокеанското кралсво, принудено да се справя с последствията от мощното изригване на вулкан и последвалото цунами миналата събота, предаде ДПА.

Изригването на вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай в Тонга отне живота на най-малко трима души, засипа тихоокеанската страна с вулканична пепел и предизвика цунами, преминало през голяма част от тихоокеанския регион. Великобритания ще си сътрудничи с Австралия и Нова Зеландия за изпращането в Тонга на вода, палатки и защитни средства, заяви британският външен министър Елизабет Тръс.

"Хуманитарната помощ ще бъде от полза за тази страна от Общността на нациите (бившата Британска общност), понесла значителни разрушения и загуба на живот, за да може да се справи с последствията от катастрофалното събитие", посочи тя. Днес към Тонга ще отплава кораб на британските Кралски военноморски сили, натоварен с вода и медицинскo оборудване.

"В мислите си сме с тези, които са попаднали в капана на ужасяващите разрушения и загубата на живот, предизвикани от цунамито в Тонга", заяви Тръс. Междувременно, с възстановяването на комуникационните връзки с Тонга започнаха да се появяват и първите кадри и разкази на оцелели.

Малки острови от архипелага Тонга са понесли големи щети от силното изригване на подводен вулкан и последвалото го цунами

Консулството на кралство Тонга помести в Туитър специално обръщение на тонганския крал Тупоу Шести. То е на тонгански, но в поместен в туита цитат на английски се казва следното: "Във времена на бедствия можем да преодолеем трудностите, като се обединим", предаде БТА.

Теодора Александрова
405 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини