Международен ден на океана

  • 08 юни 2012 09:45

  • 5603
  • 0
Международен ден на океана
©

Всяка година на 8-ми юни се провежда международен ден на океана, с подкрепата на 700 аквариума, зоологически градини, музеи и организации за опазване на околната среда.

Консорциума е започнал петиция до ООН за официално обявяване на 8-ми юни като ден на океаните. Денят на Океана има цел да информира обществото за всекидневните проблеми с опазването на океаните и как всеки един от нас може малко да помогне. Това огромно водно пространство възпроизвежда повечето от кислорода в атмосферата, предоставя ни храна, транспорт и забавление.

С нарастването на населението, световният океан става още по-важен източник на ресурси и в същото време все по-засегнат от човешката дейност. Екосистеми, които до сега са били значителни източници на риба, не успяват да се възстановят поради нарастващата им употреба.

По крайбрежните зони, замърсяването е хроничен проблем и промени в климата силно засягат кораловите рифове по света. Въпреки това, всеки един от нас може по малко да помогне, за да се минимизират промените в океаните за бъдещите поколения. Тази дата е определена по време на срещата на високо равнище по проблемите на Земята през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия и от тогава се празнува неофициално.

От 2009 година обаче започва официалното празнуване на Деня на Океана. Това е ден, който насочва вниманието на хората по света към състоянието и проблемите на Световния океан - това е общото название на непрекъсната водна обвивка на Земята, включваща всички океани и морета.

Имайки предвид важността на световния океан в цялостната екосистема, идеята на проекта Международен Ден на Океана е доста добра - да се променят нагласите спрямо водните запаси на земята, да се преоткрие богатия воден живот и неговото многообразие, да се предизвика ново, по-отговорно поведение, което да съхрани Синята планета Земя.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5603 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини