Режисьорът на "Властелинът на пръстените" стана милиардер

  • 15 ноември 2021 15:50

  • 1710
  • 0
Режисьорът на "Властелинът на пръстените" стана милиардер
© Getty (архив)

"Американският кинорежисьор Питър Джексън стана милиардер", предаде Би Би Си.

"Човекът, режисирал трилогията "Властелинът на пръстените" (по едноименното произведение на английския писател Джон Роналд Руел Толкин), продаде активите на базираното в родната му Нова Зеландия студио за специални ефекти Weta Digital", разказа още цитираната медия.

"Купувач е разработчикът на видеоигри Unity Software. Сумата на сделката е 1,6 милиарда щатски долара. Джексън ще получи около 600 милионна долара в брой, а останалата сума - под формата на акции на Unity Softwarе", допълни Би Би Си.

Британската медийна корпорация отбеляза, че властите в Нова Зеландия често не вземат данък върху капиталовите печалби. "Заради това продавачът на студиото е сключил много изгодна сделката", коментира Би Би Си.

"Джексън за всяка една от трите серии на "Властелинът на пръстените" е взел 10 милиона долара в аванс и получава не по-малко от 10% от приходите, които носи част от киносагата", посочи още базираната в Лондон медия.


Би Би Си добави, че "Властелинът на пръстените" от излизането на първата серия ("Задругата на пръстена") през 2001 г. досега е спечелил около 3 милиарда долара.

Тарантино ще се посвети на семейството си, след като се оттегли от режисьорството

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1710 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини