Мелбърн празнува края на дълга поредица от карантини

  • 22 октомври 2021 09:35

  • 342
  • 0
 Мелбърн празнува края на дълга поредица  от карантини
© Getty images (архив)

Жителите на Мелбърн се възползваха днес от отварянето на града след една от най-дългите серии карантини в света и се насочиха към баровете, ресторантите, а някои - към фризьорските салони, предаде AФП, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28846

"Както казват децата ми, днес "атмосферата е страхотна", пошегува се премиерът на щата Виктория Дан Андрюс. "Усеща се оптимизъм. Усеща се гордост за постигнатото", каза той. "Опитвам се да не изглеждам като просълзен баща, но се гордея, ужасно се гордея с този щат", каза Андрюс и прикани хората да излязат и "да си направят прическа, да обядват навън или да почерпят някой приятел с едно питие".

След като започна пандемията, на почти петте милиона жители на Мелбърн се наложи да не излизат от домовете си общо над 260 дни. Но вече са изцяло ваксинирани 70 процента от пълнолетното население на Мелбърн и на щата Виктория, така че последните рестрикции, наложени на 5 август, бяха вдигнати.

Оживеният преди време град, който се гордее с динамичната си творческа среда и кафе култура, преживя шест карантини.

През 2021 г. Мелбърн изгуби първото място в класацията на австралийските градове, в които е най-приятно да се живее, заради съпроводените с насилие демонстрации срещу затварянето на града и отлива на местни жители към други селища от региона, където няма COVID-19.

Китай регистрира 43 нови случая на коронавирус

"Забравил бях какво е това", усмихва се Джордж, седнал на кафе с приятели за пръв път от доста време.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28846

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
342 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини