Сидни премахна локдауна на фона на опитите на Австралия да се научи да живее с COVID-19

  • 11 октомври 2021 11:36

  • 272
  • 0
© Getty images (архив)

В Сидни кафенета, фитнеси и ресторанти днес отново посрещнаха напълно ваксинираните си клиенти, след близо 4 месеца локдаун, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27731

Австралия си е поставила за цел да се научи да живее с коронавируса и постепенно да стане отново отворена страна.

Някои пъбове в Сидни, най-големия град в Австралия, отвориха една минута след полунощ местно време и приятели и семейства се събраха на по бира, показаха телевизионни кадри и снимки в социалните медии.

"Аз го разглеждам като ден на свободата, това е денят на свободата", заяви премиерът на Нов Южен Уелс Доминик Пероте пред журналисти в столицата на страната Сидни. "Ние извеждаме нацията от пандемията, но това ще бъде предизвикателство".

Пероте предупреди, че броят на инфекциите ще се повиши след отварянето и свободни от вируса щати като Западна Австралия и Куинсланд гледат как ще изглежда животът в условията на COVID-19 на фона на опасения, че здравните системи ще бъдат претоварени.

Докато в Нов Южен Уелс броят на хората над 16 години, които са получили две дози ваксина, достигна до 74 процента, в съседен Куинсланд, чиито граници остават затворени за гражданите на Сидни, нивото е едва 52 процента и правителството на щата следва стратегия за елиминиране на вируса, предвиждаща внезапни локдауни, за да се контролира всяко избухване на нови гнезда на болестта.

Пероте обяви край на локдауните в Нов Южен Уелс и получи силна подкрепа за отварянето на Сидни, чието население, надхвърлящо 5 милиона души, издържа на строги ограничения от средата на юни след избухването на силно заразния Делта вариант на коронавируса.

Италия отменя ограниченията за посещение на културни обекти

Този щам се разпространи в Мелбърн и Канбера, което наложи локдауни в тези градове дори и след като броят на случаите в Нов Южен Уелс спадна.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27731

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
272 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини