Сидни се готви да излезе от локдауна

  • 08 октомври 2021 16:05

  • 330
  • 0
Сидни се готви да излезе от локдауна
© gettyimages

Австралийски лекари предупредиха, че внезапно облекчаване на мерките срещу разпространението на коронавируса в Сидни може да постави здравните системи под натиск, а живота на хората - в риск. Позицията на медиците бе изразена във връзка с подготовката за премахването на ключови ограничения следващата седмица, след близо 100 дни локдаун.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27589

Нареждането да не се излиза от дома ще бъде отменено в понеделник, след като щатът Нов Южен Уелс достигна заложените по план 70 процента ваксинирани пълнолетни, а собственици на ресторанти и други обществени заведения сега правят всичко по силите си да организират доставки и да намерят персонал, съобщава БТА.

В Австрия ваксинираните с "Джонсън и Джонсън" ще получат втора игла

Досега вниманието беше насочено към облекчаване на ограниченията за пътуване на жителите на Сидни извън района, в който живеят. Вчера местното правителство реши да разхлаби ограниченията за събирания по домовете, за сватби и погребения, навличайки си гнева на Австралийската медицинска асоциация (АМА).

"Нов Южен Уелс не трябва да е безразсъден в този критичен момент", заяви президентът на АМА Омар Хоршид и добави, че подходът на "прекалено бързо или прекалено рано" отваряне може да доведе до жертви, които биха могли да бъдат избегнати, и до повторното въвеждане на локдауни.

Премиерът на щата Доминик Пероте защити своето решение за облекчаване на някои забрани на фона на устойчив спад на инфекциите и заяви, че пандемията е "също и икономическа криза". Властите имат план за поетапно облекчаване на ограниченията, след като ваксинацията сред пълнолетните достигне съответно до 70, 80 и 90 процента. Освен това, макар че движението в града ще бъде разрешено от понеделник, ограниченията за пътуване в регионалните области остават в сила.

Стюарт Нокс, собственик на ресторант и бар в центъра на града каза, че е развълнуван от отварянето, въпреки трудностите при подготовката за това.

"Все още действаме насляпо, нямаме представа като ресторант в центъра на Сидни колко човека ще се върнат в заведението ни и продължаваме да сме в неведение с какво ще трябва да се справяме", каза той.

Той добави, че все още не е сигурен как ще трябва да прави изискваната от властите проверка на ваксинационния статус на редовните посетители, при положение, че обещаното за целта мобилно приложение все още не функционира. Дневният брой заразени в Нов Южен Уелс днес нарасна до 646 души, повечето от които в Сидни, спрямо вчерашните 587. Преди това случаите спадаха в продължение на седмица, след като ваксинираните над 16-годишна възраст наближиха 90 процента. Отчетени са 11 нови смъртни случаи.

Главният здравен съветник на правителството на щата Нов Южен Уелс Кери Чант каза, че геномно секвениране е установило новият Делта вариант на вируса при 8 нови случаи и ще се проведат още изследвания, за да се проследи източника.

"Няма никакви данни, че този нов вариант се различава по отношение на начина си на предаване, ефективността на ваксинацията срещу него или по отношение на тежестта на боледуването", каза той.

Щатът Виктория днес отчете 1 838 нови случая - повече, отколкото във всеки от другите щати в страната от началото на пандемията насам. Броят надхвърля и поставения преди три дни рекорд от 1 763 новозаразени. Новите смъртни случаи са пет. Австралия се бори с трета вълна от инфекции, която е подсилвана от Делта варианта. Освен това в Сидни, Мелбърн и Канбера също бяха наложени локдауни, които принудиха хиляди бизнеси да затворят. Общите числа за страната обаче все още са по-ниски в сравнение с много други държави. В Австралия са отчетени 122 500 случая на болестта, като са починали 1 405 души. Съседна Нова Зеландия остана до голяма степен незасегната от вируса през по-голямата част от пандемията, докато в средата на август не се появи Делта вариантът. Новите случаи там са 44 или с 15 повече от вчера.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27589

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
330 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини