Сидни отменя вечерния час, след масово ваксиниране

  • 15 септември 2021 18:13

  • 736
  • 2
Сидни отменя вечерния час, след масово ваксиниране
© Getty Images (архив)

Вечерният час, наложен на повече от 2 милиона души в 12 предградия на Сидни, които бяха най-тежко засегнати от разпространението на Делта варианта на коронавируса, бе отменен от тази нощ местно време, съобщиха властите, предадоха БТА и Ройтерс.

Според официална информация ваксинирани с по една доза от ваксините срещу коронавируса са 80 процента от пълнолетните в щата Нов Южен Уелс, в който се намира Сидни. А с две дози са 48 процента от ваксинираните пълнолетни в щата. Това надхвърля средното ниво за страната от 43 процента, но е малко под 70-процентното равнище на ваксинирани с по две дози, при което властите ще започнат да облекчават мерките, наложени преди три месеца. Властите очакват 70-процентното равнище да бъде достигнато около средата на следващия месец.

Въпреки рязкото повишаване на новите случаи на зараза с варианта Делта на коронавируса броят на заразените и починалите от Ковид-19 в Австралия е по-нисък в сравнение с много други държави. От началото на пандемията в Австралия бяха регистрирани около 78 600 случая на зараза и 1116 починали.

Днес премиерката на щата Нов Южен Уелс Гладис Береджиклян предупреди, че след като там се достигне 70- процентно ниво на ваксинация, вече ще бъде незаконно лица, които не са ваксинирани срещу коронавируса, да посещават всякакви обществени места, докато на ваксинираните се обещава повече свобода. "Нещата са черно-бели. Ако не си ваксиниран, нямаш право да отидеш на ресторант, не може да седнеш в кафене", каза премиерката, призовавайки неваксинираните да побързат да си поставят ваксини.

Нов Южен Уелс днес отчете лек ръст на новозаразени. За последното денонощие бяха регистрирани 1259 случая на зараза, повечето от които в Сидни. Вчера те бяха 1127. Смъртните случаи, отчетени днес, са 12.

Съседният щат Виктория днес съобщи, че новите случаи намаляват за втори пореден ден. За последното денонощие бяха регистрирани 423 нозозаразени. В щата нивото на ваксинираните с първа доза се приближава до 70 процента, седмица преди облекчаването на някои ограничения за пътуванията и физическите упражнения на открито.

Междувременно в Баларат, на 115 километра северозападно от Мелбърн, ще бъде въведен едноседмичен локдаун от тази нощ, след като бяха засечени четири нови случая на заразени с коронавирус.

В самия Мелбърн, столицата на щата Виктория, има удължен локдаун, докато в повечето региони в щата ограниченията бяха отменени миналата седмица.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
736 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Майтапчи Йово

2021.09.16 | 00:32

2
Олигофрени, колко от вас още вярват, че дори и с по няколко вакси ще ви оставят да дишате свободно, както преди:)))?!? Колко????

2021.09.15 | 20:31

1
А в София без никакъв час всичко си е наред. Да го пафкате.....

Добави коментар

Водещи новини