Рейтингът на австралийския премиер Скот Морисън достигна най-ниското си ниво от началото на пандемията

  • 09 август 2021 17:49

  • 525
  • 0
Рейтингът на австралийския премиер Скот Морисън достигна най-ниското си ниво от началото на пандемията
© Getty images

Рейтингът на австралийския премиер Скот Морисън достигна най-ниското си ниво от началото на пандемията на фона на нарастващото недоволство от поредицата локдауни и бавния ваксинационен процес, предаде Ройтерс, позовавайки се на анкета, поръчана от вестник "Острелиън".

Данните в проучването показват, че обществената подкрепа за Морисън се е понижила с четири процентни пункта до 47 процента - най-ниското ниво, откакто той предизвика критики по-рано тази година заради реакцията на правителството на унищожителните горски пожари.

Според същото допитване правителство на Либерално-националната коалиция на Морисън също изостава от опозиционната Австралийска лейбъристка партия с 47 процента срещу 53 процента. Анкетата сочи, че ако изборите бяха днес, консервативното правителство щеше отстъпи мястото си на лейбъристите.

Морисън е критикуван заради бавния процес на ваксинация, който, според опонентите му, е потопил големи части от страната в цикъл на въвеждане, вдигане и повторно въвеждане на локдауни с цел потушаване на огнищата на силно заразния Делта вариант на коронавируса.

Локдаунът в Бризбън приключва, Сидни започва седмата си седмица на изолация

Одобрението за действията на Морисън в отговор на пандемията е намаляло почти наполовина, от 85 процента през април миналата година по време на пика на първата вълна от коронавирусна зараза до 48 процента в предходното подобно социологическо проучване.

В Сидни и Мелбърн - двата най-големи австралийски града - сега са в локдаун, докато в Югоизточен Куинсланд, където се намира третият най-голям град - Брисбън, в неделя бе отменено разпореждането към хората да си стоят у дома.

Бързото въвеждане на локдауни, строгият граничен контрол и бързото откриване на контактни лица помогна на Австралия да задържи броя на заразените сравнително нисък с малко повече от 36 250 случая на зараза и 938 починали, информира БТА.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
525 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини