COVID-19: Австралия се проваля в спирането на заразата

  • 19 юли 2021 10:34

  • 797
  • 0
COVID-19: Австралия се проваля в спирането на заразата
© getty images

Двата най-големи града в Австралия се готвят да останат под строгите ограничения, наложени във връзка с COVID-19, след като Мелбърн удължи петдневното затваряне (локдаун), целящо да ограничи вирулентна зараза, информира "Франс прес".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25426

"Тези ограничения просто не могат да приключат утре вечерта в полунощ", настоя премиерът на щата Виктория Даниел Андрюс, без да казва колко дълго ще продължи локдаунът в Мелбърн.

Около 12 млн. души са затворени в Мелбърн и Сидни, където продължаващите вече месец ограничения не успяха да потушат огнището на Делта варианта на коронавируса.

През 18-те месеца от началото на пандемията Австралия като цяло успя да предотврати масово предаване на заразата, но сега регистрира повече от 100 новозаразени в рамките на 24 часа, което затруднява усилията за проследяване на контактите.

Последното огнище започна в средата на юни, когато чуждестранен самолетен екипаж зарази местен шофьор в Сидни.

Защо има нисък интерес за ваксинация срещу COVID-19?

След това вирусът беше пренесен в Мелбърн, което предизвика бърз локдаун, който трябваше да приключи късно във вторник, но не успя да намали новозаразените до нула.

Щатът Виктория днес съобщи за 13 новозаразени.

Андрюс каза на уморените жители, които в момента се намират в петия си локдаун, че мерките оказвали влияние. "Постигнахме голям напредък, избегнахме хиляди заразени", увери той.

В Сидни изглежда все по-малко вероятно градът да излезе от локдауна, който е вече във четвъртата си седмица, в края на месеца, както е планирано.

В събота щатът Нов Южен Уелс въведе множество нови ограничения и нареди всички несъществени магазини да бъдат затворени.

Днес щатът съобщи за 98 новозаразени.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
797 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини