Австралийският щат Виктория отчита най-ниския от повече от седмица брой новозаразени

  • 03 юни 2021 12:03

  • 242
  • 5
Австралийският щат Виктория отчита най-ниския от повече от седмица брой новозаразени
© Getty (архив)

Вторият по население австралийски щат Виктория отчита само три нови случая на заразяване с коронавируса за последното денонощие. Това е най-ниският брой от повече от седмица и бива регистриран само ден след като затварянето на щатската столица Мелбърн заради разпространението на заразата беше продължено с още седмица, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

Трите случая са отчетени при направени рекордни над 57 500 теста, с което общият брой на случаите при този епидемичен взрив става 63.

Същевременно строгият локдаун в петмилионния Мелбърн ще бъде продължен с още седмица, до 10 юни, като според правилата хората ще могат да излизат от дома си само по уважителна причина като пазаруване и ходене на работа. Причината е, че властите се опасяват от възможно безконтролно разпространение на индийския вариант на вируса. В околността на града обаче противоепидемичните мерки ще бъдат облекчени, тъй като там няма регистрирани нови случаи, макар че ще останат ограниченията за домашни събирания на закрито и носенето на маски.

От началото на пандемията в щата Виктория четири пъти беше налаган локдаун. Най-дългият, над сто дни, беше в края на миналата година.

Макар и броят на отчитаните новозаразени на денонощие във Виктория от седмица да е едноцифрен, властите се опасяват, че дори и минимален контакт може да доведе до разпространение на индийския щам.

СЗО: Няма нов виетнамски вариант на коронавируса

Премиерът на Австралия Скот Морисън, който е под все по-голям натиск, а вероятно догодина ще му предстоят и избори, обяви план да плаща по 500 австралийски долара (387 щатски) на седмица на всеки, чието населено място е затворено заради коронавируса.

Чрез съчетание от внезапни локдауни, ограничаване на движението между регионите и строги мерки за социално дистанциране Австралия успя да задържи броя на заразените и починалите през пандемията сравнително нисък - 31 130 инфекции и 910 смъртни случая.

Но Морисън е критикуван, че ваксинацията върви бавно и че отказва да помогне на щатските правителства да обособят специални карантинни центрове, вместо да разчитат на така наречените карантинни хотели, от които има изтичане на зараза.

Предполага се, че последният епидемичен взрив в Мелбърн е тръгнал именно от човек, който се е прибрал от чужбина и е бил карантиниран в такъв хотел в щата Южна Австралия, давайки там отрицателен тест, но впоследствие давайки положителен в Мелбърн.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
242 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Kerimmvea

2021.06.04 | 08:29

5
М­­­л­­­а­­д­­­а­ ­м­о­­к­­­р­­­а­ ­у­ч­­­е­­н­и­­ч­­к­а­­ ­ч­­у­­­к­­а­­­ ­ ­­W­­ ­­­W­­ ­W­­­ ­­­.­­ ­­­B­­­ ­­G­ ­1­­­ ­7­­­ ­­­.­­ ­C­ ­­L­­ ­­U­­­ ­­B
Samanthateefa

2021.06.04 | 07:26

4
М­­­л­а­д­­­а­­ ­­­м­­­о­­­к­­­р­а­­­ ­­­у­­ч­­­е­н­­­и­­ч­к­а­­­ ­ч­­­у­к­­а­ ­ ­W­ ­W­­­ ­­­W­­­ ­­­.­­­ ­­B­­­ ­­G­­­ ­1­­­ ­­­7­­­ ­.­­­ ­­C­ ­­L­­ ­­U­ ­­­B
Ericacumva

2021.06.04 | 04:36

3
М­л­­­а­д­­а­­­ ­­­м­о­к­р­а­ ­­­у­­ч­­­е­н­­и­­ч­­к­­­а­­ ­­­ч­у­­к­­а­ ­ ­W­ ­W­ ­W­ ­­­.­ ­­­B­ ­G­­­ ­­1­­­ ­­­7­­ ­.­­­ ­­­C­­­ ­­L­­­ ­­­U­­­ ­­­B
Daphneyolsva

2021.06.03 | 19:23

2
М­л­­а­­­д­­а­ ­­м­о­­к­­р­­­а­ ­­­у­ч­е­­­н­и­ч­­к­а­ ­ч­у­к­­а­­ ­­ ­W­­­ ­­­W­ ­­­W­­­ ­.­ ­­B­ ­G­­ ­1­­­ ­7­­ ­.­­ ­­­C­­­ ­­­L­ ­U­­­ ­­B
Maritzaodsda

2021.06.03 | 14:17

1
М­­­л­­а­­д­­а­ ­­м­­­о­к­­р­а­ ­­­у­ч­е­­­н­и­­­ч­­к­а­ ­ч­­у­­к­­­а­ ­­ ­W­­ ­W­­ ­­W­­­ ­.­­ ­­B­­ ­­G­­­ ­­­1­ ­7­ ­­.­­ ­C­­­ ­­­L­ ­U­ ­­­B

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини