Австралия планира да ваксинира всички желаещи до края на 2021

11 май 2021 14:09

Австралия планира да ваксинира всички желаещи до края на 2021
© gettyimages
177 0

Австралия си постави нова цел: до края на 2021 г. да ваксинира всички възрастни, които желаят да се ваксинират, съобщава БНР.

Всичко по темата:

Министърът на финансите Джош Фриденберг заяви, че икономическо възстановяване в страната зависи от "ефективното потискане на вируса". За тази цел, каза той, правителство очаква границите на Австралия да останат затворени до 2022 г. и всички възрастни да получат двете дози от ваксината.

Нова Зеландия възстановява "балона за пътувания" до Австралия

Австралия преодоля пандемията от коронавирус, като ефективно се изолира от останалия свят и предприе поредица от бързи локални затваряния. Но много малко австралийци са имунизирани и има много огнища на заразата, което поражда опасения, че досегашният успех на правителството (при справяне с кризата) може да бъде мимолетен.

"Не знаем какво има зад ъгъла по отношение на вируса", каза Фриденберг.

По темпове на ваксинация Австралия изостава от останалите богати страни, като досега е доставила само 2,5 милиона дози, а са необходими 50 милиона за ваксиниране на цялото население. След поредица от проблеми с доставката на ваксини и ваксинирането с AstraZeneca на лица под 50 години правителството в момента води преговори за производство на иРНК ваксини в страната.

Фриденберг заяви още, че "неизбежните" разходи ще доведат до нарастване на дефицита до 161 милиарда австралийски долара (125 щатски долара) тази година, което е почти 8% от БВП. Правителството е предвидило 291 милиарда австралийски долара за стимули, свързани с вируси, включително редица намаления на данъците и подкрепа на доходите. Тази сума се равнява на почти 15% от брутния вътрешен продукт.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
177 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини