Източна Австралия обхваната от пожари след горещини през уикенда

Петдесет и четири горски пожара бушуват към днешния ден на територията на австралийския щат Нови Южен Уелс след уикенд на рекордни горещини, предаде ДПА.

От пожарите само три все още не са овладени, но пожарникарите са убедени, че ще успеят да се справят до края на деня благодарение на по-благоприятното време днес, заяви говорител на местната пожарна пред австралийската национална телевизия.

В продължение на два дни най-големият по население австралийски щат беше обхванат от жестоки горещини. В някои части на щатската столица Сидни температурата надмина 40 градуса. Пожароопасната обстановка се усложни допълнително от силен вятър, чиято скорост достигаше до 100 км/ч.

Събота вечер беше най-горещата ноемврийска вечер в Сидни, регистрирана някога. Метеорологичната станция в централния делови район на града тогава не отчете по-ниска температура от 25,4 градуса.

Вчера властите заявиха, че по отношение на огнената стихия това е бил "най-тежкият ден" от катастрофалния сезон на горските пожари 2019/2020 г.

Макар и Австралия да не преминава през същата суша, през каквато премина миналото лято, голямото количество валежи доведе до свръхизбуяване на тревистата растителност, което съдейства за разпространението на огъня.

Австралийски остров в списъка на ЮНЕСКО ще бъде затворен за две седмици заради горски пожари, предаде ТАСС.

Според австралийската национална телевизия става дума за остров Фрейзър, който е в списъка на световното наследство на международната организация. Той ще остане затворен за туристи от днес до 14 декември.

Към момента почти половината от площта на острова, който се намира край източното крайбрежие на Австралия, е обхванато от силни горски пожари. Те започнаха още в края на октомври и тръгнаха от запален огън в туристически лагер. Днес ръководителят на местната служба за реакция при извънредни ситуации Джеймс Хейг съобщи, че площта на пожара към днешния ден е 76 000 хектара - това е около 40 на сто от територията на най-големия пясъчен остров в света.

Температурите на места в Австралия надхвърлиха 40 градуса Целзий

Заради пожара са евакуирани всички почиващи в курортния комплекс Кингфишър Бей. Огънят понастоящем е на 5 км от курорта.

Заместник-комисар Гари Маккормак от службата за пожарна безопасност на щата Куинсланд заяви, че стихията може да бушува още няколко седмици. По думите му самолети са изсипали над горящите гори 250 000 литра вода, но това не е помогнало заради песъчливата почва на острова.

Остров Фрейзър се смята за неповторим природен резерват. Той е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО от 1992 г., отбелязва БТА.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Океания

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет