Разкриха защо е победила Джасинда Ардърн

  • 23 октомври 2020 16:10

  • 785
  • 0
Разкриха защо е победила Джасинда Ардърн
© Булфото (архив)

Джасинда Ардърн превърна сърдечните изявления и запазването на ведро настроение въпреки трудностите в печеливша формула, донесла ѝ в събота категорична победа в битката за нейното преизбиране като лидер на Нова Зеландия, коментира Ройтерс.

Сега Ардърн, която се прочу, като се справи с СOVID-19 в своята страна и излекува раните на нацията след избиването на мюсюлмани от поддръжник на възгледа за превъзходството на бялата раса, е изправена пред предизвикателство, при което трябва да покаже, че нейното ръководство не се състои само в управление на кризи и проява на сърдечно отношение.

Нейната Лейбъристка партия спечели категорична победа на парламентарните избори. Това е забележителен мандат, който води до първото изцяло ляво управление в Нова Зеландия от десетилетия и може да ѝ позволи да състави еднопартийно правителство.

Лейбъристите печелят убедително в Нова Зеландия

Победата също така е награда за ръководството на Ардърн по време на поредица извънредни събития, които оформиха първия ѝ тригодишен мандат: избиването на 51 богомолци от въоръжен мъж в две джамии в Крайстчърч и изригването на вулкана Белия остров, при което загинаха 21 души.

"Бъдете силни, бъдете мили", повтаряше при тези драматични събития най-младият министър-председател на Нова Зеландия от повече от век, а нейното ръководство, характеризиращо се със съчувствие към другите, и нейните умения за управление на кризи често прикриваха пропуските на нейното управление.

Лявото правителство на Ардърн ще се сблъска с надвиснали отрицателни икономически последици от СOVID-19, значителен спад на производството и рязко увеличение на дълга след наложените от нея строги карантини, влошаващата се жилищна криза и растящото неравенство между богати и бедни.

Въпреки дадените през 2017 г. обещания за мандат, водещ към промени, програмата на Ардърн за достъпни жилища беше възпрепятствана от грешки, плановете за данък върху капиталовите печалби, които щяха да обърнат внимание на растящото неравенство между богати и бедни, бяха изоставени, а нейното правителство остана печално далеч от своята цел да намали детската бедност.

Дори в областта на климатичните промени, които Ардърн определи като безядрения момент на своето поколение, напредъкът е доста малък.

"Мисля, че е честно да кажем, че те не са постигнали това, което се надяваха да постигнат", каза директорът на проучванията в уелингтънския икономически изследователски институт БЕРЛ Ганеш Нана. "Има много разочаровани от темпото на промяната."

ОСВЕЖИТЕЛНА ПРОМЯНА

Ардърн изгря на световната сцена през 2017 г., когато на 37 години стана най-младата жена ръководител на правителство в света. Тя се превърна в световна икона при своя възход, наречен "Джасинда-мания", когато водеше пламенна кампания за правата на жените и премахване на детската бедност и икономическото неравенство в островната държава.

Ардърн, възпитана в мормонската вяра от майка си и своя баща полицай, напуснала църквата в началото на първото десетилетие на 21 век заради позицията си към хората от ЛГБТ общността и оттогава се определя като агностичка.
Попитана от телевизионен водещ, часове след като беше назначена за лидер на лейбъристите през 2017 г., дали планира да има деца, Ардърн каза, че е напълно неприемливо през 2017 г. да се каже, че жените би трябвало да отговорят на този въпрос на работното място.

Ардърн всъщност се сдоби с дъщеря през юни 2018 г., осем месеца след като стана министър-председател - едва втората избрана лидерка, родила по време на заемането на длъжност, след пакистанката Беназир Бхуто. Мнозина възприеха нейната бременност и отпуска ѝ по майчинство като символ на напредъка на жените лидери.

Новозеландската министърка, която отиде с велосипед да ражда, се сдоби с момченце

Три месеца след идването си на този свят нейната дъщеря Нив Те Ароха отиде с майка си в Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Ардърн е приветствана по света като част от нова вълна прогресивни и млади лидери, сред които Еманюел Макрон във Франция и Джъстин Трюдо в Канада. Бившата министър-председателка на Нова Зеландия Хелън Кларк, за която Ардърн е работила след завършването на университета, каза, че младата лидерка носи освежителна и ярка промяна в свят, в който новините са доминирани от изказванията на полулистки и авторитарни лидери.

"Джасинда Ардърн може най-добре да бъде сравнена с трите скандинавски министър-председателки, които са левоцентристки", каза Кларк, която е съпредседател на експертна група на Световната здравна организация за глобалния отговор по отношение на СOVID-19. "Всички те ръководят успешни действия срещу пандемията, като поставят на първо място здравната сигурност и общуват с населението в своите страни по начин, който показва съчувствие", каза още тя.

КРАЙСТЧЪРЧ

Миналата година Ардърн получи похвали по целия свят за своя отговор на нападението в Крайстчърч, което тя окачестви като тероризъм. Тя носеше хиджаб, когато се срещна с мюсюлманската общност на следващия ден, и каза на хората от общността, че страната е единна в скръбта.

Тя въведе забрана върху полуавтоматичните огнестрелни оръжия и други ограничения върху оръжията. Това беше в остър контраст със Съединените щати, където законодателите и активистите водят трудна борба за приемане на мерки срещу насилието с огнестрелни оръжия въпреки множеството масови стрелби.

Пред Общото събрание на ООН Ардърн попита световните лидери: Какво ще стане, ако отношението ни едни към други вече не се определя от това как изглеждаме, каква религия изповядваме или къде живеем, а от това какво ценим? Човечността, сърдечността, вроденото усещане за взаимната ни свързаност. И убеждението, че сме пазители - не само на нашите домове и на нашата планета, а един на друг.

785 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини