Превели 700 000 евро в Австралия за осъждане на Джордж Пел?

Австралийската полиция разследва случай с внушителна парична сума, вероятно преведена в Австралия от съперник на кардинал Джордж Пел с цел висшият духовник да бъде осъден в процес за педофилска афера, предаде Франс прес.

В началото на октомври италиански вестник разкри, че в Австралия са преведени 700 000 евро с цел да бъдат събрани улики срещу бившия ковчежник на Ватикана, оправдан в крайна сметка през април.

Говорител на федералната полиция потвърди вчера, че информация във връзка с тези обвинения е предадена на антикорупционните органи в щата Виктория, където се намира Мелбърн - градът, чийто архиепископ бе Пел.

В началото на октомври италианският в. "Кориере дела сера" писа, че Джовани Анджело Бечу - съперник на австралийския кардинал във Ватикана, образувал заговор с цел Пел да бъде оклеветен.  В статията впрочем не бе уточнено кой е получавал въпросните суми. Кардинал Бечу твърдо отрече всякаква намеса в процеса срещу Пел.

В края на септември монсеньор Бечу - един от най-влиятелните кардинали във Ватикана, бе отстранен от папа Франциск заради подозрения в злоупотреби в полза на семейството му.

Влиятелен кардинал напусна правителството на Ватикана

Никол Роузън, оглавяваща австралийската финансова жандармерия, потвърди неотдавна пред сенатска комисия в Канбера, че службите са разнищвали тази афера и са предоставили данни на федералната полиция и на полицията в щата Виктория.

Полицията е започнала да анализира тази информация, потвърди в сряда пред АФП говорителка на федералната полицейска служба.

През декември 2018 г. 79-годишният австралийски кардинал, бивш почетен префект на Секретариата по икономиката, бе признат за виновен в сексуални посегателства срещу две деца от църковен хор, извършени през 1996 и 1997 г. в катедралата на Мелбърн, докато е бил архиепископ на града.

През април т. г. духовникът, винаги отхвърлял обвиненията, бе оправдан на апелативна инстанция от върховния съдебен орган в Австралия. Той обаче все още е ответник по гражданско дело, заведено от бащата на дете от църковен хор, починало през 2014 г

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Океания

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет