Влиятелен кардинал напусна правителството на Ватикана

Един от най-влиятелните кардинали във Ватикана - италианецът Анджело Бечу, заподозрян при разследване на съмнителна афера с недвижими имоти, подаде оставка като член на Римската курия - правителството. Днес той заяви, че го направен, подложен на натиск, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Светият отец прие оставката на Негово Високопреосвещенство кардинал Джовани Анджело Бечу като префект на Конгрегацията за каноничните процеси на светците и отказа му от правата, които му дава кардиналският сан", съобщи снощи Светият престол в лаконично комюнике, без да даде обяснение.

Кардиналът заяви, че е "потресен" и невинен и заяви, че папата го е подтикнал да напусне поста. "Това е удар за мен, за моето семейство, за хората в страната ми.

Воден от дух на послушание и обич към Църквата и папата, приех искането му да освободя длъжността", заяви той, цитиран днес от в. "Месаджеро". "Невинен съм и ще го докажа. Отправям молба към Светия отец да ми разреши да се защитя", добави духовникът.

Според "Месаджеро" папата му казал: "Винаги съм се отнасял добре към вас, съжалявам, но не мога да постъпя другояче".

След дипломатическа кариера в служба на Ватикана италианският духовник е изпълнявал седем години функциите на вътрешен министър, поддържайки непрекъснато контакт с папа Бенедикт Шестнайсети, а после с Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март. Станал кардинал през 2018 г., той е поел ръководството на конгрегацията, отговорна за беатификациите и канонизациите. Оставката му на 72-годишна възраст, твърде ранна за обичаите на Църквата, носи всички признаци на наказание, отбелязва АФП.

Папата прие оставката на скандален полски архиепископ

Светият престол уточнява в комюникето си, че Анджело Бечу запазва кардиналския си сан, но губи всички права, свързани с него, по-специално да избира нов папа на поредния конклав или да дава съвети на сегашния понтифик.

Името на кардинала неведнъж бе споменавано в рамките на започнало преди година скандално разследване на непрозрачни финансови схеми с цел покупка на сграда в шикозния лондонски район Челси. Ватиканското правосъдие разследва в тази връзка по-специално петима служители от Държавния секретариат, централната правителствена служба с решаващ глас за тази инвестиция, където е работел преди време и Анджело Бечу. През юни бе арестуван и после пуснат под гаранция италиански бизнесмен, заподозрян, че е изнудвал във връзка с тази афера Светия престол.

Според разкрития, които ще публикува в неделя сп. "Еспресо", кардиналът неколкократно е прехвърлял стотици хиляди евро - притежание на италианския епископат и на Светия престол, на кооперативна фирма в Сардиния, управлявана от брат му. Дейността ѝ била свързана със социалното включване и била упражнявана под егидата на сардинската епархия на кардинала.

Днес в. "Република" писа, че духовникът е покровителствал и начинания на още двама свои братя. Семейството реинвестирало средства във финансови инициативи, по-специално в офшорни фондове.
 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет