Австралия ще даде възможност за постоянно жителство на 10 000 граждани на Хонконг

  • 12 юли 2020 07:02

  • 941
  • 1
Австралия ще даде възможност за постоянно жителство на 10 000 граждани на Хонконг
© getty images

Австралийското правителство ще даде възможност за получаване на разрешение за постоянно пребиваване на 10 000 притежатели на хонконгски паспорти, които в момента се намират в страната, след като визите им изтекат, предаде Асошиейтед прес.

Правителството на премиера Скот Морисън смята, че новият закон за националната сигурност, наложен от Пекин на полуавтономната територия означава, че поддръжниците на демокрацията може да се изправят пред политически преследвания.

"Това значи, че много притежатели на хонконгски паспорти може да търсят други дестинации, където да отидат" и правителството в Канбера реши да им даде допълнителни възможности, заяви и.д. министърът по имиграционните въпроси Алън Тъдж пред Австралийската корпорация за радиоразпръскване.

За да получат разрешително за постоянно пребиваване, притежателите на хонконгски паспорти ще трябва да преминат допълнителни проверки, добави Тъдж. "Така че не е автоматично. Но със сигурност е по-лесен път за получаване на разрешение за постоянно пребиваване и разбира се, щом веднъж сте постоянно пребиваващ, има възможност за получаване на гражданство", подчерта той.

Тези, които могат да докажат, че наистина са преследвани, ще могат да кандидатстват и за хуманитарни визи.

Премиерът Морисън обяви миналата седмица, че Австралия отменя договора си за екстрадиция с Хонконг и удължава визите за хонконгските граждани от две на пет години.

Последвайте канала на

Novini.bg
941 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ха ха

2020.07.12 | 16:39

1
Нацията, която се бие за тоалетна хартия

Добави коментар

Водещи новини