Изчислиха седмичните загуби на австралийската икономика заради COVID-19

  • 05 май 2020 11:15

  • 796
  • 1
Изчислиха седмичните загуби на австралийската икономика заради COVID-19
©

Карантината заради пандемията от коронавируса струва на Австралия 4 милиарда австралийски долара (2,58 милиарда щатски) седмично заради блокираната икономическа дейност. Това съобщи днес финансовият министър Джош Фрайденберг, цитиран от ДПА.

"Широкомащабният икономически удар заради спада, породен от COVID-19, е повлиял на брутния вътрешен продукт (БВП), който ще се понижи значително с 10 до 15 процента до юни", заяви Фрайденберг.

"Икономиката ще понесе удар от 50 милиарда долара в тримесечието, което приключва през юни, но нещата могат да се влошат, ако ограниченията за справяне с коронавируса продължат да са в сила", коментира министърът в изявление в Националния пресклуб в Канбера.

Равнището на безработицата се е понижило до 5,1 процента през февруари, но прогнозите са то да достигне до 10 процента - най-високото равнище от 26 години - в тримесечието от април до юни.

Австралия вече обеща около 320 милиарда долара икономическа помощ за справяне с кризата.

От средата на март Австралия затвори границите си и ограничи движението. Редица компании спряха работа и правителството въведе стриктни мерки за социална дистанция.

"Ако тези ограничения се засилят допълнително, подобно на осемседмичната карантина в Европа, то тогава отрицателното влияние върху БВП може да се удвои до 24 процента или 120 милиарда долара през второто тримесечие", отбеляза пред медиите Фрайденберг.

Австралия остава затворена поне до август

Австралийското правителство ще заседава в петък, за да реши дали да облекчи ограниченията.

В Австралия са регистрирани 6850 случая на заразени и 96 смъртни случая, но през последните седмици се наблюдава значително намаляване на новозаразените.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

796 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
тука

2020.05.05 | 13:34

1
тука никой не може да изчисли, но боко знае колко процента е контрабандата. явно се върти под негово покровителство

Добави коментар

Водещи новини