Пожарите в Австралия са поразили убежището на рядък вид пчели

  • 21 януари 2020 14:53

  • 1436
  • 0
Пожарите в Австралия са поразили убежището на рядък вид пчели
© Pixabay

Рояци крилати труженички се тълпят около Питър Дейвис, докато пчеларят разтоварва ценната си жужаща стока в новия й дом в част от южния австралийски остров Кенгуру, която не е опустошена от скорошните горски пожари, предаде Ройтерс.

След като губи почти половината от своите 1200 кошера с лигурски пчели, Дейвис се надява, че преместването на останалите на незасегнато от огнената стихия място на острова с достъп до любимата им храна Eucalyptus cladocalyx, ще помогне за спасяването им, предава БТА.

Остров Кенгуру, отстоящ на 15 000 километра от родния дом на пчелите - Лигурия, Италия, приютява смятаната за последната в света генетично чиста популация на вида.

Птицечовките в Австралия са на ръба на оцеляването

Лигурските пчели са внесени в Южна Австралия през 1885 г. От тогава властите забраняват въвеждането на всякакъв друг вид пчели или мед, превръщайки остров Кенгуру в резерват за редките насекоми.

Пожарите опустошиха една трета от острова, отнемайки живота на двама души и унищожавайки около една четвърт от около 4000-те хиляди кошера с лигурски пчели, както и евкалиптовите растения, с които се хранят.

"Ще са ни необходими 15 години, за да възстановим щетите", казва Дейвид Клифърд, друг местен производител на мед. Клифърд допълва, че макар да не са засегнати от пожарите, пчелите му са "изключително дезориентирани" и "по-агресивни" от обикновено след преместването.

Лигурският мед се използва в производството на редица луксозни продукти, сред които кремове и свещи.

Последвайте канала на

Novini.bg
1436 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини