Птицечовките в Австралия са на ръба на оцеляването

  • 20 януари 2020 13:47

  • 574
  • 0
Птицечовките в Австралия са на ръба на оцеляването
© Getty Images

Птицечовките в Австралия са на ръба на оцеляването, съобщиха ДПА и Ройтерс.

Изследване на австралийски учени сочи, че човешката дейност и климатичните промени ограничават хабитата на редките животни, предава БТА.

Продължаваща три години тежка суша в Австралия, заедно с разчистването на земята и климатичните промени влошават прогнозата за оцеляване на редките животни, каза Гилад Бино, изследовател от университета на Нов Южен Уелс пред Ройтерс.

"Птицечовките са еволюционни реликви, уникални за Австралия, и фактори като нарастващата честота и продължителност на сушата със сигурност ще приближат много популации до изчезване", смята той.

След години ще стане ясно колко видове са напълно изчезнали в Австралия

Пред ДПА Бино посочва, че птицечовките вече са изчезнали на местно ниво в много райони на Австралия и хабитатът им е напълно заличен.

Изследването прогнозира спад в размера на "очакваната минимална популация" между 52 и 72 на сто в зависимост от интензивността на сушата през следващите 100 години. Това означава, че птицечовките ще изчезнат в около 40 на сто от районите, които в момента обитават.

Птицечовките са отчасти птици, отчасти влечуги и отчасти бозайници според генетичната им карта. Те обитават Източна Австралия, Тасмания и Южна Австралия, но там вече са на изчезване.

Градушка удари Австралия след пожарите

Последвайте канала на

Novini.bg
574 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини