След години ще стане ясно колко видове са напълно изчезнали в Австралия

Горските пожари в Австралия, които бушуват от средата на октомври м.г., може да доведат до цялостното изчезване на някои видове животни и растения. Биолозите ще могат да установят мащабите на въпросното въздействие върху фауната и флората на континента едва след няколко години, предадоха ТАСС и БТА.

Това заяви научният сътрудник на Зоологическия институт към Руската академия на науките, ентомологът и доктор на биологическите науки Александър Кирейчук.

Австралия ще изгуби милиарди долари заради спад в туризма

"Вероятността да се стигне до пълно изчезване на видове е голяма - каза той. - Някои видове животни и растения се срещат на съвсем малки територии, например на склон, в малка планина или на брега на река. Районите от двете страни на Големия водоразделен хребет в Австралия, където имаше опустошителни пожари, се отличават с голямо разнообразие на места с особен микроклимат, в които се срещат редки общности от видове.

За тези видове има най-голям риск да изчезнат от лицето на планетата. Мащабите на пълното им изчезване ще бъдат установени след няколко години от австралийски биолози."

Той отбеляза, че в пожарите в източните райони на страната се наблюдава известна цикличност. По мнението му, възстановяването на пострадалите от пожарите през 2019-2020 г. общности от видове ще продължи дълго.

В Австралия заваля дъжд в районите, засегнати от пожар

Коментари

  1. 2020.01.17 | 19:02

    Следващият изчезнал вид ще сме ние...човеците

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Океания

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет