Още една жертва и шестима изчезнали при пожарите в Австралия

  • 05 януари 2020 07:27

  • 702
  • 0
Още една жертва и шестима изчезнали при пожарите в Австралия
© Gettyimages (архив)

Броят на жертвите на горските пожари по югоизточното крайбрежие на Австралия достигна до 19 души, съобщи днес комисарят на регионалната противопожарна служба на щата Нов Южен Уелс Шейн Фицсимънс, цитиран от ТАСС. В огъня е загинал още един човек, а четирима огнеборци са пострадали

Фицсимънс посочи, че изминалата нощ е била много тежка за пожарникарите в щата, които са се борили с огън, обхванал 300-километров фронт по южното крайбрежие на региона. В огъня е загинал 46-годишен мъж, който получил сърдечен арест докато помагал на приятел да спаси къщата си.

На пресконференция в Сидни министър-председателката на Нов Южен Уелс Гладис Береджиклян съобщи, че на градовете по крайбрежието и в централната част на щата са били нанесени "значителни материални щети".

Австралия свиква 3000 резервисти заради борбата с горските пожари

В момента в Нов Южен Уелс са регистрирани 150 горски пожара, една трета от които още не са локализирани. За три региона има издадено предписание за незабавна евакуация, а жителите на други девет трябва да са готови да напуснат домовете си всеки момент.

С огъня се борят 2500 пожарникари и стотици единици специализирана техника, включително 50 тежки самолети. Температурите в райони от Сидни вчера достигнаха 48 градуса по Целзий, а поривите на вятъра бяха от 80 км/ч.

Тази сутрин в много райони на Нов Южен Уелс още няма ток, предаде БТА, цитирайки ДПА. В щата Виктория шестима души се водят изчезнали, а 50 огнища продължават да горят в източната му част.

Novini.bg
702 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини