Китовите акули край Индонезия поглъщат повече от 130 парченца пластмаса на час

  • 25 ноември 2019 11:25

  • 473
  • 0
Китовите акули край Индонезия поглъщат повече от 130 парченца пластмаса на час
© Pixabay

Изследователи от Австралия, САЩ, Индонезия и Нова Зеландия измериха количеството пластмаса, което мантите и китовите акули поглъщат край Индонезия и установиха, че то варира от 63 до 137 парченца на час, съобщи сайтът Физ.орг.

Идея за изследването е дал един от участниците, който плувал край индонезийското крайбрежие и видял колко много са пластмасовите отпадъци във водите. Индонезия е вторият най-голям замърсител на океана в светa.

Учените са се спрели на мантите и китовите акули, защото те държат устата си постоянно отворена, за да филтрират планктон. Изследователите са хвърляли много фини мрежи и са ги влачили, за да имитират начина, по който се хранят тези морски обитатели.

Исландия забрани кутиите за паста за зъби

В лаборатория специалистите са отделили пластмасата от планктона, преброили са "улова", сравнили са го с обема вода, през който са преминали мрежите и така са изчислили наситеността с пластмаса. По данните от предишно изследване за това колко вода обработват мантите и китовите акули за период от време, те са определили и колко боклуци попадат в тях.

Според изчисленията мантите вероятно поглъщат 63 парчета пластмасови отпадъци в час, а китовите акули - средно по 137.

Последвайте канала на

БТА
473 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини