Премиерът на Папуа Нова Гвинея подаде оставка

Премиерът на Папуа Нова Гвинея Питър О'Нийл заяви днес, че подава оставка, предаде Франс прес.

Оставката на О'Нийл е опит за справяне с политическата криза в Папуа Нова Гвинея, провокирана най-вече от договор за износ на природен газ за няколко милиарда долара с френска и американска компания.

О'Нийл, който е на власт от 2011 г., заяви, че е подал оставката си пред генерал-губернатора на Папуа Нова Гвинея. Премиерът посочи, че е взел решението си в интерес на запазването на стабилността в страната.

По време на дългото си управление, О'Нийл бе обвиняван в корупция и в недостатъчно полагане на усилия за развитието на Папуа Нова Гвинея, която е сред най-бедните страни в света.

Покупката миналата година на 40 автомобила "Мазерати", които да превозват служителите по време на срещата на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС), бе разкритикувана от опозицията. Недоволството обаче достигна връхната си точка във връзка с газов контракт за 13 милиарда долара с френската компания Тотал и американската компания Ексън Мобил. Племенните и регионалните лидери смятат, че споразумението ги ощетява, отбелязва Франс прес.
Министърът на финансите Джеймс Марапе подаде оставка във връзка със случая и заяви, че подобен договор няма да бъде в полза на осемте милиона жители на Папуа Нова Гвинея, местните компании и регионите на страната.

Подобна газова програма е в сила от няколко години, но не доведе до икономически растеж в Папуа Нова Гвинея, където 70 процента от населението няма надежден достъп до електричество.

Новото правителство на Папуа Нова Гвинея ще има за задача да преразгледа разпределението на печалбата от проекта за втечнен природен газ, който предвижда удвояване на износа на газ от страната.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Океания

още

Анкета

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Избрано от Интернет