Опит за хакерска атака е имало срещу австралийския парламент

Австралийският парламент съобщи, че срещу компютърната му система е имало опит за хакерска атака, предадоха световните агенции. Засега няма доказателства, че е била открадната информация. На депутатите е препоръчано да сменят паролите си като предпазна мярка.

"Нямаме доказателства, че това е опит за повлияване на парламентарния процес или за нарушаване или повлияване на изборен или политически процес", казват председателят на Камарата на представителите Тони Смит и председателят на Сената Скот Райън.

Води се разследване съвместно със съответните агенции по сигурността, но установяването с точност на това кой носи отговорност ще отнеме време, предупреждават парламентарните лидери.

За да предприемеш подобна атака, трябва да имаш доста големи ресурси, така че държавен играч най-вероятно стои зад това, казва Джеймс Дер Дериън, директор на Центъра за изследвания на международната сигурност. Според него най-очевидни заподозрени могат да бъдат Китай или Русия, с които отношенията са напрегнати.

Връзките на Австралия с Китай се влошиха от 2017 г., след като Канбера обвини Пекин в намеса във вътрешните дела. Двете страни оттогава се опитаха да подобрят отношенията, но Австралия продължава да е предпазлива спрямо Китай.

По-рано тази седмица бе съобщено, че Австралия е анулирала визата на влиятелен китайски бизнесмен няколко месеца, след като забрани на китайския телекомуникационен гигант Хуавей да доставя оборудване за мрежата й от пето поколение.

Връзките на Австралия с Русия пък се влошиха след свалянето на малайзийския самолет над Източна Украйна, в който имаше и австралийски пасажери. Москва отрича да има нещо общо с това.
 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Океания

още

Анкета

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Избрано от Интернет