Влиза в сила новото споразумение за Транстихоокеанско партньорство

  • 30 декември 2018 07:16

  • 625
  • 0
Влиза в сила новото споразумение за Транстихоокеанско партньорство
© Getty Images/Guliver

Споразумението за свободна търговия, известно първоначално като Транстихоокеанско партньорство (ТТП), влиза в сила днес между 11 страни от Азиатско-тихоокеанския регион, информира германският в. "Ханделсблат", цитиран от БТА. 

САЩ бяха част от първоначалното споразумение, инициативата за което бе на бившия президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият. Администрацията на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския обаче изтегли страната от сделката. 

Споразумението днес влиза в сила за шест държави - Япония, Мексико, Канада, Нова Зеландия, Сингапур и Австралия. 

Очаква се Виетнам да се присъедини в средата на януари, а ратификацията в Бруней, Чили, Перу и Малайзия все още предстои. 

Оттеглянето на САЩ значително намали обхвата на създаваната зона за свободна търговия. Ако споразумението бъде ратифицирано от всички страни, то ще обхване по-малко от 15 процента от световната икономика. 

След напускането на Вашингтон името на пакта бе променено на Всеобхватно и прогресивно транстихоокеанско партньорство (ВПТТП), но изменения в съдържанието са сравнително малки, отбелязва "Ханделсблат". 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
625 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини