Нова Каледония гласува за независимост от Франция

  • 03 ноември 2018 20:36

  • 2003
  • 0
Нова Каледония гласува за независимост от Франция
© Gettyimages (архив)

Френските тихоокеански острови в Нова Каледония гласуват в неделя за това дали да станат независима нация в тест за подкрепа на Франция в една от многото ѝ територии, разпръснати по целия свят.

На около 18 000 километра от Франция, Нова Каледония осигурява една четвърт от доставките на никел в световен мащаб – жизненоважни за електрониката и е стратегическо място за Франция в Тихия океан.

Около 175 000 души имат право да гласуват в отдалечените острови, като обществените проучвания предвиждат голямо мнозинство в полза на оставането към Франция.

Но съществуват опасения, че референдумът може да доведе до напрежение между местните жители Канак, които са склонни да подкрепят независимостта, и бялата популация и да напомнят за насилието от 80-те години. Тогава са загинали около 70 души. Това доведе до споразумението от Нумеа от 1998 г., което проправи пътя за стабилното прехвърляне на правомощия, както и за референдума в неделя.

Френският президент Емануел Макрон ще даде телевизионен адрес след резултатите в 13 часа (14 часа българско време и 23:00 ч. в Нова Каледония) в неделя. До голяма степен той остана извън кампанията, но заяви по време на посещение в Нумеа през май, че "Франция ще бъде по-малко красива без Нова Каледония".

Макрон също изрази опасения относно увеличаването на китайското влияние в Тихия океан, където Пекин инвестира сериозно във Вануату - територия, която се отдели от Франция и Великобритания през 1980 г., информира Агенция "Фокус", позовавайки се на AFP.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2003 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини