На остров Нова Гвинея майсторят ками от човешки кости

  • 25 април 2018 18:35

  • 1968
  • 0
На остров Нова Гвинея майсторят ками от човешки кости
© Pixabay

Мъже на остров Нова Гвинея грижливо майсторели хладни оръжия от бедрени кости на бащите си или други уважавани членове на общността си, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Тези ками
били използани до 20-и век. С тях били нанасяни удари по ранен съперник, за да бъде умъртвен. Дълги и остри, въпросните ками имали фина изработка и били гравирани с абстрактни рисунки и изображения на фигури. Що се отнася до най-престижните оръжия, изработени от човешки кости, воинът можел да претендира, че притежава силата на мъжа, чиято кост е била използвана, отбелязват авторите на изследването. Камите били използвани не само за прерязване на артериите на жертвата, но и за счупване на врата й.

Други ками, изработени от кости от птиците казуар, нямали толкова фина изработка. Според учените костите от казуари притежават същата якост като тази на човешките кости. "За да се избегне рискът изработените от човешки кости ками да се счупят по време на битка, им била придавана по-извита форма в сравнение с тази на камите от кости от казуари", поясни Натаниъл Домини от колежа Дартмут в САЩ.

Резултатите от изследването са публикувани в Royal Society Open Science.

Последвайте канала на

БТА
1968 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини