Два нови труса в Нова Зеландия

  • 14 ноември 2016 12:26

  • 1607
  • 0
Два нови труса в Нова Зеландия
©

Земетресения с магнитуд 5,1 и 5,8 бяха регистрирани днес край бреговете на Южния остров на Нова Зеландия, съобщи Геофизичният институт на САЩ, цитиран от ТАСС.

Епицентърът на единия трус е бил на около 52 км югоизточно от град Бленим на дълбочина от 8,8 км, а на втория - на около 15 км североизточно от град Кайкора на дълбочина от 14,8 км. За момента няма данни за жертви и разрушения.

Вчера в Нова Зеландия имаше силно земетресение, при което загинаха най-малко двама души. Министър-председателят Джон Кий съобщи за значителни материални щети. По думите му положението в района на Кайкора се е оказало по-лошо, отколкото е предполагал.

"Там цари пълно опустошение. Мисля, че ще са нужни месеци работа, докато всичко бъде възстановено", заяви премиерът, след като огледа с вертолет района на източното крайбрежие на Южния остров недалеч от епицентъра.

Според властите и икономисти земетресението е причинило щети за милиарди долари, но благодарение на доброто състояние на държавните финанси правителството няма да има проблеми да покрие разходите по възстановяването, отбелязва Ройтерс.
Земетресението с магнитуд 7,8 разруши пътища и железопътни линии и нанесе поражения на стотици сгради. То беше последвано от силни вторични трусове.

Въпреки големите щети разходите сега ще бъдат много по-малки, отколкото след земетресението през 2011 г. в град Крайстчърч, което отне живота на 185 души и за преодоляването на последиците от което бяха необходими 28 милиарда долара.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1607 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини