Новозеландците запазиха на референдум сегашния си флаг (видео)

  • 24 март 2016 12:17

  • 1470
  • 4
Новозеландците запазиха на референдум сегашния си флаг (видео)
© gettyimages (архив)

Избирателите в Нова Зеландия се произнесоха на референдум за запазване на сегашния национален флаг, предаде Ройтерс, като се позова на предварителните резултати.

На сегашния флаг, на основно тъмносиньо поле, в левия ъгъл е британското знаме "Юниън Джак", а вдясно има четири червени звезди във формата на Южния кръст, които символизират географското разположение на Нова Зеландия в Южния Пасифик.

Около 1,2 милиона души гласуваха за запазване на този флаг, приет през 1902 г., а около 900 000 избраха алтернативния - в левия ъгъл със сребриста клонка папрат на черен фон, а вдясно четирите звезди във формата на Южния кръст на тъмносин фон, съобщи в декларация правителството на Нова Зеландия. В тези предварителни резултати не са включени бюлетини, които все още не са получени по пощата.

Окончателните резултати, които едва ли ще се различават значително от предварителните, ще бъдат оповестени на 30 март. Нова Зеландия е член на Общността на нациите. Държавен глава е кралицата на Великобритания Елизабет II, представлявана от генерал-губернатор.

Последвайте канала на

БТА
1470 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
JJIvanov

2016.06.03 | 16:30

4
Имам удоволствието да гледам заснети реални данни за Нова Зеландия.>Голяма красота.. Единственото мръсно нещо което видях бяха ушни маркери на крави.. Готвещи с е за прераждане Важни началници пратени по "пътя на ЗЕВС" негодуват и искат КАЗНИ на бюрократи прецакали толкова важните им Бъдещи майки..
Да пият Ананасов Сок

2016.05.02 | 02:08

3
Имах честа и Уважението да изгледам много пъти посещение на делегация от онези острови уважена лично от Нейно Величество вероятно в Лондон.. Пееше Важната Hailey .. Гостите подаваха "помагайте опасни вулкано генни проблеми Имаме "
q

2016.04.27 | 21:21

2
zalko misleh che novoto zname shte bude ...izplezen maor ..no uvi...
JJivanov PAleo vulkanolog

2016.03.24 | 15:12

1
Срочно да перат Флаговете в СЛънчева пресвета вода.. Пази се лесно в боядисани черно метални съдове от слънцето.

Добави коментар

Водещи новини